23948sdkhjf

10 råd for å gjøre byggeplassene i kommunen utslippsfrie

Utslippsfrie byggeplasser har lenge vært et hett tema innenfor bygg- og anleggsindustrien.

De norske byggeplassene har lenge vært oversett i jakten på kuttene i utslippene, men nå virker det som om noe er i ferd med å skje – i hvert fall ifølge miljøvernorganisasjonen Bellona.

Granavolden-plattformen har staket ut en ny kurs for norske byggeplasser. Oslo kommune har ledet an som forbilde og viser vei for kommune-Norge, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona i en pressemelding.

– På Arendalsuka lanserer vi ti råd om hvordan gjøre byggeplassene utslippsfrie. Klare mål gir retning og motivasjon til netteiere, entreprenører, leverandører og utleieselskaper, som da vil tilpasse seg. I og etter kommunevalget må dette temaet løftes frem i strategier, planer og budsjettprosesser for nye bygg og infrastrukturutbygginger i kommunene, sier Eriksen.

– Det er overraskende hvor lite oppmerksomhet som har vært rettet mot byggeplassene når det gjelder utslipp. Og så er det moro å se hvor fort vi kan gjøre noe med det, sier direktør i Klimaetaten i Oslo kommune, Heidi Sørensen.

Med ny anskaffelsesstrategi har Oslo kommune sikret at kuttene blir større ved hjelp av innkjøpsmakten, fordi det vil stilles strengere krav til entreprenører og leverandører. – Stiller vi krav på en god måte, får vi frem de gode og innovative løsningene, sier Sørensen.

– God planlegging og tidlig involvering av netteier og entreprenør er en av nøklene for å lykkes, sier næringspolitiske direktør i Nelfo, Tore Strandskog.

Erfaringer viser at byggets effektbehov i driftsperioden ofte er tilstrekkelig for byggeplassens effektbehov til oppvarming, tørking og drift av elektriske maskiner. – Forutsetningen er at strømforsyningen er på plass når byggingen starter. Smart styring og batterier gir også økt handlingsrom, og på det feltet skjer mye og spennende innovasjon, sier Strandskog.

– Vi oppfordrer kommunene til å bidra til å skape et marked for utslippsfrie løsninger. Bruk tildelingskriterier og løft hensynet til utslippsfri byggeplass fram når det skal konkurreres om bygge­ og anleggsoppdrag, sier næringspolitiske direktør i Elektroforeningen, Per Øyvind Voie.

– Kommunene bør også vurdere om og hvordan man kan avlaste risiko fra markedsaktørene, og bruke tildelingskriteriene for å premiere de som går lenger enn minstekrav, sier Voie.

Her kan du lese hvilke 10 tiltak Bellona mener må til for at norske byggeplasser skal kunne bli utslippsfrie.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11