23948sdkhjf

BNL om Oslos klimastrategi: - Viktig at byggherrene går foran

BNL om Oslos ambisiøse klimastrategi: - Viktig at byggherrene går foran

Byrådet i Oslo slapp nylig den nye strategien for hvordan byen skal kunne kutte i klimagassutslippene og bli verdens første utslippsfrie storby.

– Byrådet i Oslo har lagt fram en ambisiøs klimastrategi. Det viktig at de store byggherrene går foran og stiller krav i sine prosjekter, samt signaliserer tidlig hvilke krav man stiller slik av næringen rekker å omstille seg, sier Jon Sandnes, adm. dir. i BNL. 

Dette skriver BNL i en ny melding på deres nettsider.

Strategien skal vise hvordan Oslos klimagassutslipp skal kuttes med 95 prosent innen 2030. Strategien peker spesielt på tre områder der det må skje store endringer, med mål om:

• Alle kjøretøy i Oslo skal være uten klimautslipp, og trafikken skal reduseres.
• Oslo skal fase ut all bruk av fossil diesel på bygge- og anleggsplasser.
• Mer klimavennlig forbruk og mindre avfall, og utslippsfri avfallsforbrenning.

– Når det gjelder utfasing av fossil diesel på bygge- og anleggsplasser så har byggenæringen allerede testet ut det og til dels også utslippsfrie byggeplasser på flere prosjekter, også anleggsprosjekter, sier Jon Sandnes, adm. dir. i BNL.
Å skifte ut en stor maskinpark er imidlertid en stor og langsiktig investering.

– Det må sikres arbeid for de nye maskinene på flere prosjekter fremover, for at det skal bli bærekraftige investeringer. Forutsigbarhet er viktig. Spesielt er det viktig å signalisere hvilke krav man vil stille til prosjektene i god tid slik at næringen kan omstille seg i tide, sier Sandnes.

BNL anbefaler at man tar ting skrittvis.

– Still krav på en måte som gjør at det er mulig å strekke seg. Det finnes ikke løsninger for absolutt alle områder i dag, men det er ingen tvil om at etterspørsel trigger utviklingen. Et godt samarbeid med næringen er viktig.

BNL er også spent på hvilke tiltak kommunen vil sette inn for å sørge for mindre avfall, og sørge for et mer sirkulært samfunn.

– Byggenæringen har jobbet lenge og godt med gjenvinning av avfall fra nybygging, riving og rehabilitering, men i liten grad med ombruk av byggematerialer i større skala. Og det er fortsatt en lang vei å gå for samfunnet for å få mer effektiv bruk av ressurser.
Et mål for BNL er at næringen skal bidra til at samfunnet kan gå fra et “bruk og kast”- til ombruks- og gjenvinningssamfunn.

– En tiltrengt sirkulær økonomi må også omfatte maskinparken. Det blir interessant å se hvordan Oslo kommune vil stille seg til dette.
For at arbeidet med sirkulær økonomi skal ta fart og bli lønnsomt, så trenger vi bevisste og kompetente bestillere og myndigheter som legger til rette, avslutter Sandnes.

Sirkulær økonomi er på dagsorden på BNLs arrangement på Arendalsuka:

"Utvinne, produsere, ombruke og gjenvinne. Hva betyr egentlig sirkulær økonomi?"
Tid: tirsdag 13.august kl.12:30-13:30.
Sted: MØR Biffhus/ Næringslivets hus.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.126