23948sdkhjf

Høythengende jobb med høy puls

Vegvesenet har åtte bruinspektører som klatrer til topps med stål i bein og armer for å sjekke om bruene er i fin form.

I Norge er det rundt 17.000 bruer som alle inspiseres nøye hvert femte år. På rundt 50 av bruene det er behov for klatrende inspektører.

Krevende klatrejobb

Klatrerne må være i god form: Det blir mange trappetrinn opp i løpet av noen dager. Tårnet på brua kan ligge 100 meter over vegbanen, og alle må bære 30-40 kilo med tau og utstyr.

Speil, kamera og rissviddemåler er noe av det de bruker for å sjekke helsetilstanden på brubetongen. Det viktigste å inspisere på brutårnene er kabler og innfestinger.

Blir fort vant til høyden

Jonas Bakke Wielgosz i Vegdirektoratet, som til daglig jobber med bruforvaltning, var og inspiserte bruer for første gang i sommer:

- Det var morsomt å være med på dette, selv om det var litt høy puls i starten. Det verste var å gå over kabelen, men man blir overraskende fort vant til høyden. Vi jobbet sju dager i strekk, så da var vi litt slitne siden vi går trappa opp til brutårnet mange ganger pr dag, forteller Wielgosz i en melding fra Vegvesenet.

I år skal 14 av de 50 bruene inspiseres, deriblant Sotrabrua og Stordabrua. Nå står bare Hardangerbrua igjen som skal tas i høst.

Drone kan ikke erstatte klatrere

Bruk av drone kan gi et bra overblikk over konstruksjoner, men kan ikke erstatte klatrere. Det holder ikke bare å se ting, vi må fysisk ta på det og banke med hammer. Hvis en ser noe på et dronebilde må en uansett opp og sjekke.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125