23948sdkhjf

Nominert til Byggenæringens Innovasjonspris 2019

Den norsk-produserte Solsteinen er utviklet i samarbeid med Skarpnes AS. Løsningen er den første i sitt slag. Nå tar de sikte på å bli den nye standardteknologien for små boliger med sitt fullt integrerte solcellesystem kombinert med ordinære takstein.

Solsteinen er et alt-i-et system med samme størrelse, vekt og form som tradisjonell takstein.

Solsteinen er laget av samme materiale som vanlig takstein og innehar de samme egenskapene som en ordinær takstein når det gjelder vanntetthet og estetikk – samtidig som de generer elektrisitet ved hjelp av et lite solcellelaminat integrert på toppen.

I motsetning til tradisjonelle solcellepaneler som er seriekoblet og opererer med høy spenning, kan

Solstein-systemet installeres enkelt etter en «plug and play» metode, uten å foreta endringer i selve konstruksjonen. Installasjon og montering kan foretas av snekker og systemet kan selges i vanlige byggevareforhandlere. Ved brann utgjør ikke Solsteinen noe fare med tanke på den lave spenningen.

– Tradisjonelle solcellepaneler er seriekoblet og operer derfor med høy spenning, som gjør at de må håndteres av sertifiserte elektrikere. Dette medfører hundrevis av sammenkoblinger, høye strømmer og spenninger. Dette øker installasjonstiden og kostnaden drastisk, forklarer Morten Meier, eier og daglig leder i Sun-Net AS i en melding

Solsteinen øker potensialet for solenergi på taket ettersom hele flaten dekkes og omfattende utstyr er overflødig. Solkablene og «plug in» kontaktene er under taket og dermed beskyttet mot vær og vind. Prosjektering og gjennomføring av installasjonen er enkel: Solsteinen kan installeres på alle tak-størrelser og kan utvides når som helst for å tilpasse kundens energibehov. Solsteinen er skalerbar på alle nye bygg samt renovasjonsprosjekter der det skal monteres takstein. Levetiden er den samme som på vanlig takstein.

– Solstein-systemet koster ca. 20% mer enn tradisjonelle solcellesystemer. CO2 utslippet er vesentlig lavere enn ordinære solcellepaneler. Livsløpssyklusen for solsteinen er 2 år – ordinære paneler 7 år. Hovedårsaken til denne forskjellen er at Solsteinen ikke har aluminiums-rammen som er vanlig på tradisjonelle paneler, sier Meier.

– Solsteinen er en spennende kandidat til Byggenæringens Innovasjonspris som vil kunne gjøre solcellepaneler enklere tilgjengelig både for små og store prosjekter, for nybygg og i rehabiliteringsprosjekter. Dette er et vesentlig skritt mot målet til EU om null-energi bygninger, oppsummerer Kristin Malonæs, direktør for Customer Operations i Innovasjon Norge og leder for juryen.

 Vinneren blir kåret under Byggenæringens Innovasjonskonferanse, fredag 18.oktober under Bygg Reis Deg messen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094