23948sdkhjf

Mangel på 60.000 arbeidstakere

Mange bedrifter innen bygg og anlegg, olje, gass og offshore, skriker etter arbeidskraft.

Ifølge NRK mangler norske bedrifter nå 60.000 arbeidstakere. Finn.no melder at antall stillingsannonser i olje- og gassnæringen er doblet i perioden januar-mai år sammenliknet med tilsvarende måneder i 2018. Og samtidig melder altså NAV norske bedrifter mangler 60.000 arbeidstakere, og mangelen er størst i olje-, gass- og offshorebransjen, men også innen bygg og anlegg er det stor mangel. I tillegg er det også etterspørsel etter arbeidskraft i helse- og omsorgssektoren, butikk og varehandel og i IT- og programvarebransjen.

Økningen i antall ledige stillinger kommer etter oljeprisfallet i 2014, der det tok noen år før olje- og offshore-bransjen igjen begynte å ta seg opp. Nå ser man at næringene er på full fart framover igjen.

NRK har besøkt Aker Solutions i Egersund, og de er en av mange bedrifter som mangler arbeidskraft.

– Det er ikke nok tilgjengelig kapasitet innenfor enkelte områder, spesielt kan vi trekke frem TIG-sveisere. Da må vi ut og lete i hele verden etter den typen kompetanse, sier Linda Aase, konserndirektør i Aker Solutions til NRK.

Det er to ting som forklarer mangelen. Det ene er at arbeidsinnvandringen gikk kraftig ned i forbindelse med oljeprisfallet og dårligere norsk økonomi. Det andre er at EU går godt.

- Da blir det ikke så interessant å komme til Norge, sier Øystein Dørum til NRK. Han er sjeføkonom i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Equinor frykter en ny lønnsspiral slik man så før oljeprisfallet i 2014. Selskapet mener at aktørene i bransjen må jobbe sammen for å unngå at eny slik situasjon oppstår.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078