23948sdkhjf

Verdens største elektriske gravemaskin på Biri omsorgssenter

Mandag 3. mai ble det første gravetaket på miljøprosjektet Biri omsorgssenter tatt, av verden største elektriske gravemaskin.

Gravemaskinen, som har fått navnet Eldar, ble døpt av Eldar Vågan – stjernen fra Vazelina Bilopphøggers.

Den er utviklet av Nasta Spesialproduksjon, og har fått støtte fra blant annet Norges forskningsråd, Innovasjon Norge og Enova. Maskinen veier 35 tonn, og er koblet til strømforsyning via kabel.

Prosjektet er det første i Norge som får ta i bruk verdens største utslippsfrie gravemaskin på en byggeplass. Gravemaskinen i seg selv sparer miljøet for 30 liter diesel i timen.  I tillegg benyttes anleggsmaskiner som kun går på biodiesel i byggefasen, skriver entreprenør Betonmast i en melding på sine sider.

– Med denne løsningen reduserer vi klimagassutslippet fra maskinene betraktelig, sier miljøsjef i Betonmast, Siv Tallang-Vold.

– Utslippene i driftsfasen blir også redusert gjennom tilrettelegging av utslippsfri transport. Dette gjøres med å tilrettelegge for god bruk av el-biler og sykler for ansatte og besøkende, forteller hun.

Reduserer klimautslipp med 40%

Biri omsorgssenter- eller «Biri Storstuggu» skal inneholde 16 sykehjemsplasser, og 16 omsorgsboliger.

Bygget skal oppfylle passivhusstandard og energiklasse A. Energiforsyningen sparer kommunen for driftskostnader og miljøet for klimagassutslipp med fornybar energi fra solceller og solfangere, til varmtvann og varmepumpe med borebrønner til fjell.

Et nytt bygg på 5000 m2 skal kobles sammen med to eksisterende bygg med limtre-bruer. Totalt skal det benyttes 1200 m3 massivtre i prosjektet, samt 100 mlimtre over bakkenivå, sammen med lavkarbonbetong under terreng, heter det i meldingen.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.082