23948sdkhjf

Statsbygg etter innleie-anklagene: - Innenfor regelverket

Onsdag postet NRK en artikkel på sine nettsider, samt kjørte et segment på Dagsrevyen, hvor de tok opp anklager mot Statsbygg for ulovlig innleie av arbeidskraft.

Her går EL og IT Forbundet ut og uttaler at de mener det foregår «massivt ulovlig innleie» på det nye Universitetet som bygges på Ås.

- Entreprenøren opplyser at innleie fra bemanningsforetak på elektro-arbeidet er oppe i 60–70 prosent, men hevder omfanget er innenfor loven, skriver NRK.

Prosjektet er en av Norges største byggeplasser, hvor NRK melder at det er over 700 arbeidere fra 25 forskjellige entreprenører der.

– I forarbeidene og bakgrunnen for lovendringen som Stortinget gjorde, står det helt klart at man ikke har lov til å drifte den daglige virksomheten på innleie. Og det er det vi mener har skjedd hele veien. Man har basert seg på å gjennomføre sin daglige virksomhet med innleie, helt fra starten av, sier Jan-Ole Evensen fra Elektromontørenes Forening til NRK.

Bedriften R2S, som fikk kontrakten på elektrikerarbeidet ved Campus Ås, bekrefter at de har mange innleide – men avviser at innleien de har drevet er ulovlig.

– Når vi har arbeid av midlertidig karakter for å kunne møte ekstra omfattende topper i arbeidet, er det lovlig å leie inn arbeidskraft for å dekke inn et midlertidig behov, sier daglig leder i R2S, Eirik Helgøy, til NRK.

Statsbygg har nå sluppet en pressemelding, hvor de svarer på anklagene:

- Med systematiske kartlegginger, samarbeid om nye kontraktsbestemmelser, kontroller og stikkprøver jobber Statsbygg for å begrense innleie og sikre seriøse byggeplasser, skriver de og legger til: 

En høy andel innleie kan få mange negative konsekvenser på en byggeplass. Blant annet kan faren for sosial dumping og uverdige ansettelsesforhold øke.

Statsbygg har derfor tatt en rekke grep for å begrense bruken av innleie.

- Vi har satt i gang en systematisk kartlegging av fakta gjennom HMSREG og stikkprøver fra byggeplasser for å få et riktig bilde av situasjonen i dag. Vi har også invitert Byggenæringens landsforening og Fellesforbundet til samarbeid om utforming av nye kontraktsbestemmelser. Dette arbeidet pågår, og vi opplever at det er stor enighet om virkelighetsbildet og målene for arbeidet, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i meldingen.

«Det er også satt i gang informasjonsrunder overfor Statsbyggs kontraktspartnere for å gi kunnskap om temaet. Stikkprøver og kontroll tas jevnlig, og hver byggeplass følges direkte opp», heter det i meldingen.

- Statsbygg vil ha byggeplasser med gode, forutsigbare og trygge arbeidsforhold for alle, noe som igjen bidrar til god kvalitet på utførte arbeider og færre byggefeil. Dette jobber vi for hele tiden, sier Nikolaisen videre.

Om NRK reportasjen skriver de:

«Ved Statsbyggs byggeprosjekt Campus Ås har arbeidsomfanget for elektroarbeidene hatt en uventet vekst gjennom endringer i prosjektunderlag og nye oppgaver, og det har blitt behov for ekstra bemanning. Statsbygg leier ikke bemanning selv, men Statsbyggs leverandør har løst utfordringen med innleie. I NRKs reportasje kommer det fram at innleiegraden er svært høy for elektroarbeiderne.»

Statsbygg skriver så at det er «positivt» at NRK tar opp denne tematikken.

- Vi er svært opptatt av å øke seriøsiteten i byggenæringen og jobber aktivt for dette. På Campus Ås har vi et samarbeid med Skatteetaten, A-krim og Arbeidstilsynet. Vi har også en engasjert LO-koordinator som skal hjelpe oss med å avdekke useriøse forhold. Bruk av bemanningsforetak følges tett.

Nikolaisen sier at innleie på Campus Ås er innenfor regelverket, men han er er likevel klar på at høy andel innleie er problematisk:

- Vi har tatt opp dette med leverandøren, som er den som har kontrakt med bemanningsforetaket, og vil fortsette å insistere på minst mulig innleie. Selv om lovverket ikke angir hva som er en riktig ansettelsesprosent ønsker vi ansettelsesgrader som sikrer trygghet og forutsigbarhet, både for den enkelte og for prosjektet. Slik skaper vi sikre byggeprosjekter med et godt arbeidsmiljø, høy kvalitet og høy produktivitet.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078