23948sdkhjf

Byggebransjen dropper stål og betong – går for tre

Som en del av miljøtiltakene har regjeringen tidligere uttalt et mål om å bygge mer i tre, som gir mye lavere klimagassutslipp enn bygging av stål og betong. Mye støtte blir dessuten gitt til de entreprenørene som velger å bygge i tre.

Nylig ble HENT ferdig med å bygge Mjøstårnet, verdens høyeste trehus. Og de er ikke de eneste – nå ser vi at flere og flere begynner å bygge med tre i stedet for stål og betong.

Dette skriver NRK denne uken.

Riksavisen har vært ute og snakket med Jørgen Wiik i byggefirmaet xl3 bygg, som planlegger store fjøs bygget i tre. Han forteller:

- For 3–4 år siden var ni av ti fjøs laget av stål og betong. Det siste året er det nesten slik at ni av ti er laget av tre. Det har skjedd et veldig skifte.

I tillegg til å være et produkt som lages under klimavennlige forhold, i motsetning til stål som ofte produseres under forurensende forhold i f.eks. Kina, er treproduktene fornybare ressurser og de er kortreiste. Dessuten lukter det ikke så mye fjøs av trefjøsene, sier Wiik til NRK.

Forsker Lone Ross Gobakken ved Nibio – Norsk institutt for naturforsking – forteller riksavisen at treverket binder opp CO2 fra atmosfæren:

- Når trevirket er i live, fortsetter det med å holde på karbonet også når det er i bruk i bygninger, forteller Gobakken.

Les mer om saken på NRK.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094