23948sdkhjf

Vil gjøre det enklere å se konkursryttere

Justis- og beredskapsdepartementet ønsker å endre forskriftene slik at prosessen med å sjekke opp gjengangere i konkursregisteret blir enklere.

Dette skriver Byggmesteren denne uken.

Per i dag er den normale standarden at man må oppgi fødselsnummeret til den personen man eventuelt ønsker å finne opplysninger om. Dette gjør det i praksis umulig å søke opp noen man egentlig ikke har kjennskap til.

Nå åpner dog høringsforslaget for oppslag via personnavn, skriver Justisdepartementet.

Dette er noe som har vært etterlengtet i bransjen lenge. Mange har brent seg på å gjøre avtaler med personer som, i tillegg til å ha konkurshistorikk, også har vært siktet for annen økonomisk kriminalitet. Konkurshyppighet i bedrifter som er ledet av mennesker som har vært involvert i flere straffbare forhold er nemlig svært høy.

– Selskapsorganer o.a. bør ha muligheter for å undersøke om en kandidat til styre m.v. er ilagt karantene før vedkommende velges inn eller ansettes, skriver Justis- og beredskapsdepartementet i høringsbrevet.

Dette høringsbrevet kan man lese i helhet her.

Endringene vil føre til at det skal være mulig å søke opp personnavn for å finne ut om vedkommende har vært ilagt konkurskarantene.

Noe som øyeblikkelig blir relevant i en eventuell endring av forskriftene, er personvernet. Departementet mener at dersom man skal endre forskriftene til den grad at man kan søke opp personnavn i registret, må det enten gjøre slik som det er i dag, via Konkursregistret, eller ved å opprette en søkefunksjon i Konkursregistret.

- Personvernhensyn tilsier at det ikke legges ut en liste på internett over alle som er ilagt konkurskarantene, skriver departementet som mener at dersom det lages en søkefunksjon, må det vurderes om det skal kreves en form for innlogging for søk, enten ved at det registreres en bruker på Brønnøysundregistrenes nettsider, eller via ID-porten.

Høringsfristen på denne er 3. juni 2019.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.08