23948sdkhjf

Kvinnedagen 8. mars – tar byggebransjen utfordringen?

Vi trenger et krafttak fra hele næringskjeden for å få flere kvinner til å velge et yrkesliv innen bygg- og anlegg, skriver BNL.

Her må alle bidra – foreldre, utdanningsinstitusjoner, byggherrer, produsenter av arbeidsklær og arbeidsutstyr, byggevarekjeder, brakkeutleiere, fagforeninger og arbeidsgivere.

- Tar dere utfordringen? spør Byggenæringens Landsforening i en melding i dag.

I 2018 var det 5 prosent kvinner som søkte bygg- og anlegg på yrkesfag. I læretiden var tallet 4 prosent og blant de som tok fagbrev 2,2 prosent, hvorav ytterligere 0,2 prosent falt fra ved inngangen til arbeidslivet. Dermed stod vi igjen med kun 2 prosent kvinnelige fagarbeidere i byggenæringen.

Dette er statistikk vi har hørt en del om den siste perioden. Men den endrer ikke på seg med mindre vi tar utfordringen.

I en melding fra BNL oppfordres bransjen til å bære ansvaret for utviklingen av kvinnenes rettigheter innen bygg- og anleggsnæringene.

- Fagarbeid i bygg og anlegg er ikke lengre et like fysisk tungt yrke, men du må være glad i å bevege deg. Lønnen i lærlingetiden er god, og når du er ferdig er du med å bygge landet og viktige prosjekter som skoler, sykehus, skoleveier og næringsbygg. Så kjære foreldre til jenter på ungdomsskolen; fremsnakk fagarbeideryrket om du tror din datter kan trives her. Ifølge forskning er deres påvirkningsgrad over 50 prosent. Ta utfordringen! skriver BNL.

- Få det inn i skolen

- Praktiske håndverksfag bør i større grad inn i hele grunnskolen. Valgene tas i 10. klasse, men underlaget legges lenge før. Kvinnelige lærlinger bør rekrutteres som undervisningsassistenter og sterke rollemodeller, skriver BNL.

- Legg til rette for fellesskap mellom de få kvinnene som i dag tar byggfag. Gjennomgå yrkesfagenes informasjonsmateriell til ungdomsskole. Revurder linjenavn og -uttrykk, - dette former unge kvinners valg. Tømrerfaget bør assosieres like mye med "kreativt design" og rørleggerfaget like mye med "bærekraft og miljø". Ta utfordringen!

Sørg for å ha utstyr som passer

Blant det rent praktiske bransjen kan gjøre, nevner BNL at å sørge for å ha passende utstyr på plass som en god ting.

 - Skal du trives som lærling eller fagarbeider må du ha utstyr som passer. Kvinner er jevnt over noe kortere enn menn, trenger ofte mindre vernesko og kan ha mindre håndgrep. Dette bør produsenter og byggekjeder i større grad merke seg. Men det handler ikke nødvendigvis om å feminisere klær og utstyr med rosa striper. Ikke én av de kvinnelige fagarbeiderne jeg har møtt har ytret ønske om rosainnslag på arbeidstøy. Heller tvert om; de ønsker ikke særbehandling, bare et antrekk som passer til kvinnekroppen. Ikke mye forlangt dét. Produsenter og selgere av arbeidstøy og arbeidsutstyr, – tar dere utfordringen? skriver foreningen.

- Ha en god kvinnedag!

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094