23948sdkhjf

Multiconsult: Økt omsetning, svakere resultat

Multiconsult leverte vekst i netto driftsinntekter i fjerde kvartal hovedsakelig fra økt debiteringsgrad og høyere timerater i Norge. Resultatet ble negativt påvirket av høyt nivå på netto prosjektnedskrivinger og lavt resultat i LINK arkitektur, heter det i en melding fra selskapet tirsdag. 

For året 2018 som helhet økte netto driftsinntekter grunnet økt kapasitet fra oppkjøp og høyere debiteringsgrad, men ble redusert av netto prosjektnedskrivinger. Initiativene i forbedringsprogrammet bidro til en sterk økning i salget og ordrereserven økte med 30.5 prosent til 2 803.4 millioner kroner.

Ny CEO Grethe Bergly tiltrer 1.mars 2019 og ny CFO Hans-Jørgen Wibstad tiltrer senest 1. juni 2019, skriver selskapet i en melding.

Konsernets netto driftsinntekter i fjerde kvartal økte med 5.4 prosent til 892.2 millioner kroner (846.2 millioner kroner). Økningen i netto driftsinntekter er utelukkende organisk og reflekterer økt debiteringsgrad og høyere timerater i Norge sammenlignet med 2017. Debiteringsgraden i kvartalet økte til 70.6 prosent (68.4 prosent). Et høyt nivå av netto prosjektnedskrivinger på 33.8 millioner kroner påvirket driftsinntektene negativt. 

Driftskostnadene økte med 4.1 prosent, hovedsakelig som følge av høyere lønnskostnader grunnet netto rekruttering og ordinær lønnsregulering med virkning fra 1. juli. EBIT i kvartalet utgjorde 9.5 millioner kroner (tap på 2.7 millioner kroner), som gir 1.1 prosent i driftsmargin.

I 2018 økte netto driftsinntekter med 11.4 prosent til 3 334.8 millioner kroner (2 994.4 millioner kroner) sammenlignet med 2017. Økningen var hovedsakelig drevet av høyere produksjon på grunn av oppkjøp av Hjellnes-gruppen og Iterio AB.

Netto prosjektnedskrivinger var på 66.7 millioner kroner (28.9 millioner kroner) som er et høyt nivå. Det var en kalendereffekt på en arbeidsdag mindre, noe som påvirket inntektene negativt med omtrent 13.5 millioner kroner, sammenlignet med 2017.

Høyere lønnskostnader reflekterer ordinær lønnsjustering og økt bemanning fra oppkjøp. Andre driftskostnader økte tilsvarende og inkluderer økte avsetninger for rettslige krav og kostnader knyttet til internasjonal forretningsutvikling innen fornybar energi.

For året 2018 som helhet, utgjorde EBIT 99.0 millioner kroner (118.0 millioner kroner), en nedgang på 16.1 prosent. Driftsmarginen var 3.0 prosent for 2018.

- Jeg ikke fornøyd med det svake resultatet i 2018. Lønnsomheten har igjen vært utfordrende i år, selv om vi har forbedret oss på flere områder gjennom forbedringsprogrammet i Norge. For å forbedre oss ytterligere har vi lansert et intensivert forbedringsprogram, «Best Practice», for hele Multiconsult-konsernet. Jeg er glad for å se økte timerater for nye kontrakter i   en ordrereserve som er høyere enn noensinne, som følge av sterkt salg. Kontantgenereringen har vært god i år, og vi vil fortsette å bygge videre på disse forbedringene fremover for å skape verdi for aksjonærene, sier konstituert konsernsjef i Multiconsult ASA Lars Opsahl.

Les hele resultatsrapporten her.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078