23948sdkhjf

VIDEO: Vegvesenet tester ut smarte veglys

Penger skal spares og miljøet skal skånes med den nye teknologien.

Smartteknologi inntar stadig flere områder i bygg- og anleggsindustrien.

Nå melder Statens Vegvesen at de tester ut ny smartteknologi i veglysene, som skal spare både penger og bidra til en grønnere industri.

Lysene, som blir testet på Tingvoll i Møre og Romsdal, lyser ikke 100% fra de blir slått på til de blir slått av slik som vanlige veglys. Disse lysene, som for øyeblikket benyttes på vegstrekninger hvor trafikkmengden synker drastisk enkelte tider av døgnet, dempes til 20% styrke når ingen biler eller personer er i nærheten.

Ifølge Vegnett, Vegvesenets egne nyhetsside, er de første 22 smartlysene allerede i drift ved kommunesenteret Tingvoll. Deretter vil det bli montert nye 67 utover våren ved tettstedet Meisingset.

– Lysene økes til 100 prosent belysning på 100 meters avstand når radaren registrer bevegelser over 4 km/t på vegen. Ellers er lysene dimmet ned til 20 prosent, forklarer prosjektleder Odd Helge Innerdal i Statens vegvesen til Vegnett.

Dette er den første testen av slik teknologi i Midt-Norge, og et av veldig få i landet generelt.

Vegvesenet understreker at det fortsatt må en del testing til for å finne den mest praktiske bruken av lysene. Hittil har lyset bare vært på i omtrent 20 sekunder etter at en fotgjenger eller en bil har passert – noe som skal ha ført til litt for mye slukking og tenning.

Det meldes at prisen er litt høyere enn ved vanlige veglys, men Vegvesenet peker på statistikk fra bruk av slike lys i Vestfold og Buskerud som viser at disse økte kostnadene blir spart inn via lavere strømutgifter og en økt levetid på lysene.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.203