23948sdkhjf

VIDEO: Statsministeren markerte byggestart for Livsvitenskapsbygget

Fredag var det duket for byggestart for Statsbyggs storslåtte byggeprosjekt til nesten 7 milliarder kroner. Statsminister Erna Solberg tok det første «gravestikket».

Fredag var det duket for byggestart for Statsbyggs storslåtte byggeprosjekt. Statsminister Erna Solberg tok det første «gravestikket».

Statsminister Erna Solberg og forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø markerte byggestart for det nye Livsvitenskapsbygget på Blindern i Oslo.

- Forskning innen livsvitenskap bidrar til at vi får bedre behandling av kreftsykdommer, nevrologiske lidelser, demens og immunsykdommer, for bare å nevne noen eksempler. Når det nye bygget står ferdig, skrus satsingen på livsvitenskap opp flere hakk. Nybygget vil bli et nav for livsvitenskapsforskning både på Østlandet, nasjonalt og for internasjonalt forskningssamarbeid, sa statsminister Erna Solberg da hun fredag markerte byggestarten på det nye Livsvitenskapsbygget på Blindern.

Statsbygg bygger på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet det som skal bli Norges største universitetsbygg. 1600 studenter og 1000 ansatte fra Universitetet i Oslo, næringsliv og andre samarbeidspartnere skal ha sitt daglige virke i det 66.700 kvadratmeter store Livsvitenskapsbygget.

- Livsvitenskapsbygget skal fremme omstilling og vekst, og det vil huse det beste og mest moderne utstyret som kreves for å drive forskning i verdensklasse. Det skal bidra til å utvikle et ledende tverrfaglig fagmiljø for forskning, utdanning og innovasjon i livsvitenskap. Og det skal sikre Norge internasjonal konkurransekraft på dette feltet, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø på dagens markering.

Teknisk avansert

Livsvitenskapsbygget skal stå ferdig i 2024, og har en samlet kostnadsramme i underkant av syv milliarder kroner. 5.7 milliarder er dedikert til byggeprosjektet og 1.1 milliarder skal brukes til å fylle bygget med moderne vitenskapelig utstyr i verdensklasse. Totalkostnad er satt til 6,8 milliarder. 

- Statsbygg har høye ambisjoner med Livsvitenskapsbygget. Bygget skal sertifiseres som BREEAM Excellent. Det gjør at vi må tenke klima og bærekraft både når det gjelder produksjonen, materialvalg og bygget i drift. Nybygget er et teknisk avansert bygg, der noen av løsningene er mer teknisk krevende enn for store sykehus. Vi gleder oss til fortsette samarbeidet med universitetet, kunnskapsdepartementet, og ikke minst alle de smarte studentene, ansatte og fagmiljøene ved Universitetet i Oslo, sa byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i Statsbygg.

Ny tidsalder for UiO

I Livsvitenskapsbygget skal utstrakt tverrfaglig samarbeid bidra til å løse store samfunnsutfordringer innen helse og miljø. Tettere samarbeid med helseforetak, kommuner og næringsliv skal gi høyere kvalitet og relevans i forskning og utdanning av morgendagens arbeidskraft. Bedre utnyttelse av innovasjonspotensialet i forskningen er også et uttalt mål.

- Vi bygger et bygg som vil representere enn ny tidsalder for UiO og for vårt samspill med samfunnet. Regjeringens investering forplikter. Derfor er Livsvitenskap den største og viktigste satsingen ved Universitetet i Oslo, sa rektor Svein Stølen.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094