23948sdkhjf

Hvor mye avfall produserer egentlig bygg- og anleggsindustrien?

Ifølge SSB står bygg- og anleggsindustrien for 25% av alt avfall som produseres i Norge. Men stemmer egentlig dette?

Vi snakker mye om hvor store klimautslippene i bransjen er. Men hvor mye avfall er det egentlig som blir etterlatt?

Det er Mepex AS som har, på oppdrag fra NHP-nettverket, gjennomført en utredning for å få bedre oversikt over avfallsmengder og materialstrøm fra bygg- og anlegg.

- Dette er en svært viktig rapport for NHP-nettverket, sier leder av NHP-nettverket Rannveig R. Landet i BNL i en melding.

NHP-nettverket er avhengig av å ha god oversikt over mengder, fraksjoner og disponering av avfallet for å kunne følge opp vår egen «Nasjonal handlingsplan for bygg- og anleggsavfall».

Ifølge SSB oppstår det omkring 1,8 millioner tonn avfall fra nybygging, rehabilitering og riving samt ytterligere nesten en million tonn fra anleggsaktivitet. Til sammen utgjør dette 25 prosent av alt avfall i Norge.

- Uten god statistikk kan vi ikke styre arbeidet med bygg- og anleggsavfall på en treffsikker måte. Rapporten skal følges opp av nettverket, sier Landet.

Landet mener det er en del uklarheter i både mengder, kilder og avfallsstrømmer.

Dette er bakgrunnen for at NHP-nettverket høsten 2018 engasjerte Olav Skogesal i Mepex for å gjennomgå statistikken og peke på problemområder. Nettverkets ambisjon er å bidra til å skape en felles forståelse for materialstrømmene i avfallsregnskapet som gjelder bygg, anlegg og eiendom.

- Vi håper også at vi skal få en bedre formening om hvor det bør gjøres forbedringer fremover. Sist, men ikke minst, ønsker NHP-nettverket bedre kunnskap om hvordan Norge ligger an i forhold til våre naboland og EU i å nå 70-%-målet på materialgjenvinning av byggavfall i 2020, heter det i en melding.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.156