23948sdkhjf

Bedriftene kniver om kvalifiserte lærlinger

Mangelen på kompetente lærlinger kan bli et stort problem for bygg- og anlegg i fremtiden, mener bransjefolk.

Bygg- og anleggsindustriene er inne i en slags stortidsperiode. Det har blitt mer høystatus å velge utdanning innenfor bygg- og anlegg, og en svært stor andel av søkerne får læreplasser.

Allikevel melder bransjen nå om en aktuell mangel på lærlinger.

I en artikkel hos NRK kommer det frem at bedriftene i industrien kniver om kvalifiserte lærlinger til å oppfylle anleggskravene.

 Dette er en stor utfordring. Tilgangen på lærlinger innen byggfaget er faktisk ganske begrenset, forteller Jarle Kristian Tangen, utbyggingssjef i Nye Veier til riksavisen.

Selskapet har blant annet innført krav om at underentreprenørene skal ha minst syv prosent lærlinger for å kunne vinne anbud, etter at det offentlige gav krav om dette i 2017.

Prosjektdirektør hos Veidekke Anlegg, Roar Tverå, forteller riksavisen at det er utfordrende for selskapet å finne nok kompetente ansatte:

– Vi ser at det til tider ikke har vært like populært å være fagarbeider. Det har vært mer fokus på at de skal ta mye høyere utdanning. For vår del har vi klart å skaffe disse lærlingene gjennom alle år, men det er en konkurranse om dem, sier Tverå.

Til NRK beskriver Tangen den kommende situasjonen for bransjen som en «utfordrende periode», til tross for at fremtiden ser lys ut for bygg- og anlegg:

– Det er behov for flere lærlinger innen bygg- og anleggsbransjen i Norge. Det er mange store anleggsprosjekter på gang. Vi trenger alle, forteller Tangen.

Les mer om saken hos NRK.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109