23948sdkhjf

Vil hindre norske krystaller i å bli fyllmasse

Fagfolk ønsker strengere reglement for beskyttelse av naturhistorie, etter at sjeldne krystaller har blitt brukt som fyllmasse i Norge.

I en artikkel hos NRK kommenterer norske fagfolk på hvordan det ikke finnes beskyttelse for naturhistoriske mineraler, for å hindre at disse ender opp som fyllmasse.

–Om det så er en forekomst av Europas vakreste krystaller, så ender de som pukk og fylling under asfalt. Dette er helt feil, og etter min mening skulle naturminner ha like stor verdi som kulturminner, sier leder ved Fossheim Steinsenter, forfatter og geolog Torgeir T. Garmo til riksavisen.

Garmo peker på forskjeller i behandling av kulturminner, dyr og planter, hvor det finnes strenge regler, som for eksempel rødlister, for hvordan man skal håndtere at disse dukker opp under arbeid.

Innenfor disse feltene er nemlig små detaljer og små forekomster nok til å kunne stanse et helt arbeid, mens store forekomster av for eksempel ametystkvarts, som dukket opp under byggingen av riksvei tre i Stange i Hedmark, kan bare bli knust der og da og brukt som fyllmasse.

I et svar til NRK forteller statssekretær i Klima- og miljøverndepartementet Atle Hamar at det i dag ikke er aktuelt med noen rødliste for bergarter.

- Men geologisk mangfold er en del av naturmangfoldet. Fylkeskommuner og kommuner har ansvar for å identifisere viktig naturmangfold og landskap og ta hensyn til dette i regionale og kommunale planlegging, sier han.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078