23948sdkhjf

VIDEO: Denne roboten skanner byggeplassen for feil

AF Gruppen og Oslo S Utvikling tester ny robotteknologi som skal kutte mengden nødvendig manuelt arbeid. Dette skal kunne spare byggeprosjektene for mye tid og store mengder penger.

I samarbeid med selskapet Scaled Robotics har nå byggherren OSU og AF Gruppen satt i gang tester av robotteknologi på byggeplassen.

Roboten skal kunne ta seg av flere av arbeidsoppgavene på byggeplassen, som å sjekke for konstruksjonsfeil og mangler. Etter hvert skal roboten også kunne ta seg av oppgaver som å markere opp hvor vegger skal settes opp.

Bruk av roboter til slike oppgaver, som vanligvis er manuelt arbeid utført av arbeiderne, skal kunne kutte i byggekostnader og spare tid.

Dette kommer frem i en artikkel hos TV 2.

– Roboten bruker kameraer og sensorer til å scanne byggeplassen, og sammenligner det den finner med det vi har tenkt til å bygge, altså 3D-modellen, sier Lars Petter Fritzsønn, prosjektdirektør i Bjørvika for AF Gruppen, til nettstedet.

Bilde: Skjermdunk, Scaled Robotics

– Når du får en helt automatisert prosess, blir det mer effektivt. Roboten er enda ikke nøyaktig nok til å slå fast om den har funnet en feil eller ikke. Vi jobber nå med å teste funksjonaliteten, slik at den blir mer effektiv, sier Fritzsønn.

Et av poengene ved å la roboten sjekke for feil og mangler, er også at arbeiderne heller skal kunne bruke tiden sin på å fikse problemene.

Bilde: Skjermdunk, Scaled Robotics

Til TV 2 anslår Fritzsønn at integrering av en slik robot vil kunne eliminere en hel HMS-stilling på en stor byggeplass, og spare byggeprosjektet for store summer penger.

– Det tar mye tid å gå rundt og inspisere. Med slik teknologi kan store feil oppdages og unngås tidlig, noe som lett vil kunne spare oss for flere millioner kroner i året, sier Fritzsønn.

Ved hjelp av en Playstation 3-kontroller, kan byggearbeiderne styre roboten rundt på byggeplassen. På ferden tar den bilder og skanner bygget, slik at den kan oppdage feil og mangler og rapportere dette videre. Bilde: Skjermdunk, Scaled Robotics. 

Les mer om prosjektet hos TV 2.

Opphav og kilder: TV 2

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.375