23948sdkhjf

Innvandrerungdom sliter mer med å få læreplass

Mens flere og flere tar yrkesfaglig utdanning og flere får læreplass, sliter innvandrerungdommen med å sikre plasser.

Dette kommer frem i nye tall fra Kunnskapsdepartementet.

Av innvandrerungdom som søkte om læreplass i 2016 og 2017, så var det kun 58% som fikk det. Hos øvrig ungdom lå tallet på 75%, som viser en forskjell på nesten 20%.

 – Det er mye som går bedre med yrkesfagene. Flere tar yrkesutdanning og stadig flere får læreplass. Samtidig sliter yrkesfagelever med innvandrerbakgrunn oftere med å komme ut i lærebedrifter. Jeg vil at flere skal få muligheten til å fullføre med fagbrev, fordi det er nøkkelen til arbeidslivet og til å bli godt integrert, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

Nye tall publisert av kunnskapsdepartementet torsdag viser blant annet at:

  • Blant ungdom som har innvandret til Norge fikk 57,9 prosent læreplass
  • Blant norskfødt ungdom med to utenlandsfødte foreldre fikk 58,3 prosent læreplass
  • Blant ungdom i øvrig befolkning fikk 74,6 prosent læreplass

 Tar grep i områdesatsing

Analysen viser at innvandrerungdommen som søker om læreplass i snitt har høyere fravær og lavere karakterer enn øvrige ungdom, og de har i større grad foreldre med kun grunnskoleutdanning. Utdanningsdirektoratet mener imidlertid at det er for tidlig å konkludere med at dette er hele forklaringen på hvorfor innvandrerungdom sliter mer med å få læreplass, og vil undersøke temaet nærmere i et eget statistikknotat i 2019. Regjeringen varsler grep i sin områdesatsing til Oslo Sør.

– Det er alvorlig at innvandrerungdom har større problemer med å få læreplass. Jeg merker meg også at ungdom født i Norge sliter like mye som de som har innvandret. I den nye områdesatsingen til Oslo Sør legger vi vekt på å styrke arbeidet med gjennomføring i videregående skole. Det gir rom for nye grep som kan gi flere innvandrerungdom læreplasser. Vi må også se nærmere på Utdanningsdirektoratets undersøkelser når disse er klare, sier Sanner.

Forskjellene er også store blant gutter og jenter innenfor innvandrerungdommen. Nær 70 prosent av jenter med innvandrerbakgrunn får læreplass, mens omtrent 55 prosent av gutter med innvandrerbakgrunn fikk læreplass. 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078