23948sdkhjf

Går under jorda

Lier-bedriften Bever Control har full kontroll – under jorda. Nå har bedriften blitt utpekt til såkalt Gaselle-bedrift i Buskerud.

Bever Control har ifølge Drammens Tidende (DT) økt antall ansatte fra 13 til 21, og samtidig har omsetningen økt fra 19,5 millioner kroner i 2014 til 87 millioner i fjor. Det er en av hovedårsakene til at bedriften ble kåret til årets Gaselle-bedrift i Buskerud av Dagens Næringsliv.

Det er under jorda Bever Control satser på. Til DT sier Thorvald B. Wetlesen jr. at konseptet som selskapet nå jobber med, ble utviklet og skissert på Sintef i Oslo på slutten av 1970-tallet.

- Prinsippene er de samme, men datateknologien er noe helt annet i dag, sier Wetlesen jr. til avisa.

Han tok over som daglig leder for Tranby-bedriften i Lier for fire år siden. Før det var det faren som daglig leder.

GASELLE: Tranby-bedriften Bever Control er utpekt til å bli Buskeruds Gaselle-bedrift i 2018. FOTO: MORTEN DAHL

Bever Control holder til en lite indudstriliknende bygg et steinkast unna Aker Solutions på Tranby, og det bedriften utvikler er datasystemer for styring og overvåking av maskiner som borer og legger til rette for sprengning av tunneler og gruvevirksomhet.

- Dette er som GPS under jorden, forteller han til avisa. Bedriften lager nå ulike produkter for større planlegging til ferdigstillelse, og den daglige lederen kan opplyse om at de utvikler programvare og designer elektronikk og sensorer.

- Hver maskin har opptil 21 sensorer, sier Wetlesen til DT, og legger til at mye av produksjonen blir satt til andre leverandører. En av dem er Flåtnes Elektro-MEK i Stokke i Vestfold.

Kina er det store markedet for Bever Controls produkter. Ifølge avisa er det blant annet bygget en fabrikk som bygger maskiner på samlebånd, der Lier-bedriften leverer styringssystemene.

Wetlesen jr. forteller at i Kina bygges det nå over 1000 km med tunnel for vei, og 1000 km for jernbane – årlig! Tidligere var mye av dette arbeidet manuelt. Nå gjøres det av en maskin.

Han legger til at man kan øke effektiviteten med 20 til 30 prosent hvert år ved å bruke dataassistert boring.

De siste årene har Bever Control jobbet tett med Nye Veier AS. Lier-selskapet har blant annet utviklet en teknologi slik at anleggslederne kan følge arbeidet via mobiltelefonen.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063