23948sdkhjf

Innvandrere skades fire ganger så ofte

Statistikk for helseproblemer og ulykker innen bygg- og anlegg viser at arbeidere med utenlandsk bakgrunn utsettes for mer skadelig støv, røyk og gass enn øvrige arbeidere.

Dette kommer frem i nye tall fra Arbeidstilsynet og Statens Arbeidsmiljøinstitutt.

Statistikken viser at:

«Innvandrere som jobber som håndverkere, oppgir høyere eksponering for støv, røyk,  gasser eller damp i arbeidssituasjonen enn øvrige håndverkere (henholdsvis 71 og 60 prosent).»

Videre viser tallene at innen håndverksyrker rapporterer innvandrere oftere eksponering for løft og stående arbeid, at de sjelden eller aldri kan ta pauser, og at de har dårlige muligheter for å utnytte sine evner og ferdigheter. 

De rapporterer oftere om ensidig arbeid og at de har dårlige muligheter for å utnytte sine evner og ferdigheter.

– Rapporten viser at håndverkere som er innvandrere er mer utsatt for risiko enn norske. Arbeidsgivere og de som leier inn innvandrere eller utenlandske arbeidstakere, må bli bedre til å forebygge og redusere risiko for denne gruppen. Og dersom noen settes til tungt og ensidig arbeid eller tunge løft fordi det er billigst, er det i praksis sosial dumping, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.

Svak nedgang i ulykkestall

Når det gjelder arbeidsskadedødsfall og arbeidsulykker er bygg- og anleggsindustrien en av verstingene.

Den nye rapporten fra Arbeidstilsynet og STAMI viser at antallet meldte skader i bygg- og anlegg har gått noe ned de siste årene, men at det fortsatt ligger litt høyere enn gjennomsnittet for alle næringer.

Gjennomsnittlig antall omkomne i arbeidsulykker per år i bygge- og anleggsvirksomheter er lavere de siste tre årene (2015–2017) enn de fire foregående (2011–2014). Ser vi på alle arbeidsskadedødsfall som har skjedd i forbindelse med bygge- og anleggsaktiviteter, også de som hadde arbeidsgiver i andre næringer, er utviklingen enda tydeligere.

Gjennomsnittlig antall omkomne per år går da ned fra tretten for 2011 til 2014 til åtte omkomne i året i perioden 2015 til 2017. Det er likevel for tidlig å fastslå om dette er en reell nedadgående trend, eller om det skyldes årlige variasjoner, skriver Arbeidstilsynet.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.235