23948sdkhjf

Forventer at de store bedriftene går foran i HMS-arbeid

Arbeids- og sosialministeren legger klare krav på de «store og mest seriøse»-bedriftene i HMS-saken.

6.-7. november var det duket for HMS konferansen 2018 på Thon Hotell Arena i Lillestrøm.

Det var en del forventninger knyttet til konferansen, etter en periode hvor HMS har vært et hett tema innen bygg- og anleggsindustrien. I høst har Arbeidstilsynet stengt mangfoldige byggeplasser på grunn av dårlig sikring, og bransjen anklages for å ikke ta HMS på alvor.

Under konferansen var blant annet Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie tilstede. I innlegget hennes for konferansen, snakket hun blant annet om hva hun forventer av bransjen og hva regjeringen kunne bidra med i kampen om å sikre norske byggeplasser.

- Bygge- og anleggsnæringen er en av landets største og viktigste næringer. Men den er dessverre også en av de farligste å jobbe i, sa Hauglie.

- Nesten halvparten av virksomhetene Arbeidstilsynet kontrollerte nå i september, fikk arbeidet stanset på grunn av usikret arbeid i høyden, eller bruk av sag uten vern. Det er en alvorlig reaksjon. For utfallet kunne blitt alvorlig, sa Hauglie, og sammenlignet bygg og anleggs 7-10 årlige arbeidsdødsulykker med petroleumsindustrien – hvor kun 4 har dødd i løpet av de siste 10 årene.

Krever at de store og seriøse går foran i arbeidet

Hauglie spesifiserte også at hun forventer at bransjens større aktører går foran i arbeidet om å forbedre HMS i den norske industrien.

- Bygg- og anleggsbransjen er en ganske fragmentert bransje – fra de store aktørene, til håndverkeren på hjørnet. Jeg forventer at de store og mest seriøse virksomhetene går foran i HMS-arbeidet, og bidrar til å trekke med seg underentreprenørene. Det har vi sett i olje- og gassnæringen, som har som ambisjon å være verdensledende på HMS, sa Hauglie.

Hauglie fortalte at leverandører som ikke tilfredsstiller HMS-kravene, vil slite med å vinne kontrakter.

- Alle vet at en slapp holdning til HMS kan få ekstreme konsekvenser. I olje- og gassnæringen er HMS en ryggmargsrefleks. Det bør det også være i bygg- og anleggsbransjen. Derfor er det positivt og verdifullt at Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) er i ferd med å etablere et tilbud om grunnleggende sikkerhetskurs for alle som arbeider på et bygge- eller anleggsprosjekt.

Regjeringen forventer at underentreprenører på store prosjekter legger seg på samme, gode standard, selv om de ikke følges opp på samme måte av en hovedbedrift eller byggherre.

Resten av Hauglies innlegg kan man lese på Regjeringens nettsider.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078