23948sdkhjf

Satser på økt el-sikkerhet innen byggebransjen

– Vi tar dette på høyeste alvor, sier HMS-sjef i Veidekke Entreprenør Bygg, Steinar Stake.

I begynnelsen av oktober slapp SSB den siste statistikken over arbeidsulykker innen norsk industri.

I tillegg til å vise at fallulykker er den absolutt mest vanlige ulykken en norsk arbeider er utsatt for, så kom det frem at av de mange typer ulykker som forekommer er det en god del av dem som er svært enkle å forhindre.

Kompetanseselskapet Trainor påpeker at innen bygg- og anleggsindustrien – som en av industriene som ser desidert flest ulykker - så er elektriske ulykker blant de mest alvorlige skadene man kan utsettes for, men at de er svært enkelt å forhindre.

De fleste el-ulykkene på norske byggeplasser skyldes enten feil på det elektriske anlegget, feil bruk av det, eller bruk av ødelagt utstyr, skriver selskapet.

– Gode holdninger til sikkerhet og kunnskap om elektriske farer er en god forebygger, fastholder Geir Larsen fra Trainor.

Han nevner feil bruk av skjøteledninger, ledninger som ligger i klem eller feil på kabler som de mest åpenbare årsakene. Da kan det oppstå brann og personskader. Larsen mener også at mange ikke er klar over farene ved en strømgjennomgang.

– I verste fall kan strømgjennomgang føre til hjertestans, også flere timer etter, forklarer han. Derfor er det viktig at alle som har vært utsatt for strømgjennomgang får sjekket seg hos lege så raskt som mulig etter uhellet. Alle strømulykker skal meldes til DSB.

Økt fokus på elsikkerhet

I Veidekke har elsikkerhet kommet inn som et av fem fokusområder. HMS-sjef i Veidekke Entreprenør Bygg, Steinar Stake, foreller at Veidekke jobber systematisk med tiltak innenfor de største fareområdene.

– Vi har et overordnet mål om et skadefritt Veidekke, hvor første prioritet er å fjerne de alvorligste ulykkene og avvikene som resulterer i alvorlige skader, forklarer Stake. 

Gjennomgang av innrapporterte hendelser og ulykker viser at de alvorligste, og de hendelsene med størst skadepotensial, ligger innenfor de store fareområdene: store maskiner, strøm, å få noe over seg, å falle ned og sprengning/eksplosjon.

Holdningsskapende e-kurs

For fareområdet strøm og elektrisk spenning har et av tiltakene i Veidekke vært å utvikle e-læringskurs som skal være holdningsskapende og gi kunnskap om hvordan den enkelte kan bidra til en tryggere hverdag for seg selv og sine kollegaer.

- Kurset er utarbeidet av Trainor og Veidekke, og det er gjort tilgjengelig for alle som arbeider på Veidekkes prosjekter, inkludert underentreprenører og leverandører, forklarer Stake.

Selve kurset er på 11 minutter og kan tas alene eller i plenum på prosjekt.

- Foreløpig er det kun på norsk, men vi håper dette er noe som kan være relevant for hele bransjen - kurset kan enkelt utvides til å omfatte flere språk. Målet må være at vi sammen, gjennom økt kunnskap og godt HMS arbeid, kan unngå uønskede hendelser relatert til elektrisk strøm og spenning på bygg- og anleggsplassene rundt om i landet, sier Stake.

Eksempel til etterfølgelse.

Geir Larsen i Trainor applauderer Veidekkes fokus:

– Gode holdninger til sikkerhet er riktig vei å gå. Tilstrekkelig kunnskap om elektriske farer er en forutsetning;, man må rett og slett vite om farene for å kunne ta de riktige valgene og utvise god sikkerhetsholdning, sier han.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125