23948sdkhjf

- Norske byggeplasser slurver med bruk av HMS-kort

I bygg- og anleggsbransjen er det dobbelt så stor risiko for å bli utsatt for en arbeidsulykke sammenliknet med andre næringer. Nå oppfordres bransjen til å være strengere på bruk av HMS-kort.

Arbeidstilsynet gjennomførte nylig nærmere 400 kontroller på bygg- og anleggsplasser i Norge. Hver tredje ansatt arbeidet uten gyldig HMS-kort eller uten kort i det hele tatt.

Dette skriver selskapet Infobric AS i en melding.

– Det er skremmende at det fremdeles slurves med bruken av HMS-kortene i så stor grad. Hele ti år etter at det ble lovpålagt å bruke HMS-kort viser tall fra Arbeidstilsynet at 35 prosent av de ansatte i bygg- og anleggsbransjen mangler gyldig kort, sier markedsansvarlig Line Pedersen i Infobric AS.

De digitale sikkerhetssystemene ved moderne byggeplasser hindrer arbeidere uten nødvendige kvalifikasjoner i å starte opp maskineri. Slik skal man hindre at ukvalifisert bruk av verktøy og maskiner fører til personskader eller dårlig arbeid.

Infobric, som er leverandør av digitale sikkerhetssystemer, mener det er viktig at norske byggeplasser blir bedre på bruk av HMS-kort. I bygg- og anleggsindustrien er det nemlig dobbelt så stort risiko for å bli utsatt for en arbeidsulykke sammenlignet med andre næringer.

I 2017 registrerte Arbeidstilsynet 27 arbeidsskadedødsfall i Norge, hvor syv av disse var i byggenæringen. Selv om fallulykker er årsaken bak halvparten av dødsfallene, skyldes dette også feil bruk av maskiner, skriver Infobric.

– Nå som hele byggherreforskriften har vært ute på høring, forventer vi at en korrigert versjon vil være klar på nyåret. Bransjen kan nok påregne hyppigere kontroller i fremtiden, avslutter hun.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079