23948sdkhjf

VIDEO: Glassrekkverk overlever 1200 meter fallhøyde

SINTEF samarbeider med produsenter om sikrere glassverk.

Nye laboratorie- og feltprøver har avdekket at mye av glassrekkverk ikke oppfyller de kravene som er satt i TEK17 – byggteknisk forskrift – og andre gjeldende standarder. Dokumentasjon er også ofte mangelfull.

Dibk gjennomfører markedstilsyn

Myndighetene tar nå grep for å heve kvaliteten og sikkerheten. Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) gjennomfører høsten 2018 markedstilsyn med glassrekkverk. Utvalgte foretak mottar anmodning om produktdokumentasjon. Ved tilsynet vil DiBK ha særlig oppmerksomhet rettet mot dokumentasjon av den horisontale nyttelasten som de ulike komponentene skal tåle.

Både produktene og prosjekteringen svikter

I en pressemelding forteller SINTEF Byggforsk at de de siste årene har opplevd en økende etterspørsel etter prøving av glassrekkverk som allerede er i salg.

- Erfaringen fra laboratorieprøving er at rekkverkenes styrke, stivhet og innfesting varier i kvalitet, og ofte ikke møter norske krav (færre enn halvparten av rekkverkene besto prøvingen). Ved prøving i laboratoriet er det i utgangspunktet bare rekkverket som prøves. Erfaringsmessig er i tillegg ofte innfestingen og prosjekteringen av rekkverket på bygningen et problem. Vi har prøvd rekkverksstolper i felt der stolpen på forhånd hadde bestått laboratorieprøving, men konstruksjonen den var festet i var ikke tilstrekkelig dimensjonert for den horisontale linjelasten, skriver SINTEF-rådgiver Jan-Fredrik Aasheim.

«Gjør det selv-løsninger» utfordrer sikkerheten

Utfordringer i byggeprosessen oppstår gjerne som følge av mangelfull produktdokumentasjon og dårlig informasjonsflyt mellom de ulike aktørene i byggeprosessen. Det er stor variasjon i kompetanse blant aktører og brukere av glassrekkverk. Teknisk godkjenning eller andre godkjenningsordninger er lite utbredt og dekker ikke nødvendigvis samspillet mellom glassrekkverket og resten av bygningen. Enkel tilgang på billige "gjør det selv-løsninger" gjennom netthandel og lavpriskjeder fører til at uegnede produkter anvendes i privatmarkedet, uten at kjøperne nødvendigvis har kompetanse om riktig montering og bruk. Dette utfordrer sikkerheten.

Starter forskningsprosjekt med bransjen

Nå skriver SINTEF at de i dialog med Glass og Fasadeforeningen har avdekket et behov for forskning og innovasjon, og trenger å få bedre innsikt i årsakssammenhenger og øke sikkerheten forbundet med glassrekkverk.

- Vi er i ferd med å samle relevante bedrifter til et forskningsprosjekt om sikre glassrekkverk. Til det trenger vi partnere fra hele verdikjeden i byggeprosessen, og vi ønsker spesielt flere arkitekter og entreprenører med i prosjektet, skriver Aasheim.

SINTEF mener potensielle gevinster og resultater fra prosjektet er:

  • Ny kunnskap om løsninger, produkter og tjenester
  • Økt sikkerhet i anvendte løsninger
  • Redusert risiko for uønskede hendelser og erstatningsansvar
  • Samhandling med aktører i hele byggeprosessen
  • Eksempler på preaksepterte løsninger
  • Bransjeveileder
  • Anvisning i Byggforskserien
  • Økt fokus og kontroll fra myndighetene
  • Sertifiseringsmuligheter

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078