23948sdkhjf

Slik blir Omsorgsbyggs demenslandsby i Oslo

Arkitema Architects skal tegne Omsorgsbygg’s kommende hageby i Oslo. Dette er et samarbeid med Hent og ÅF og prosjektet heter Dronning Ingrids Hage.

Her vil det bli skapt en innovativ ”landsby” for personer med demens, hvor beboerne gjennom arkitekturen og omgivelsene støttes i å klare seg selv i så stor grad som mulig, heter det i en pressemelding.

Prosjektet skal stå klart senhøsten 2021, med en kostnadsramme på 450 millioner kroner.

Landsbykonseptet vil legge til rette for økt livskvalitet ved at beboerne kan bruke sine individuelle ressurser, der de kan bevege seg fritt, i trygge rammer. Omgivelsene skal skape bedre grunnlag for bruk av sanser og minner fra livet.

Omsorgsbygg ønsker å skape en ny boform for personer med demens i Oslo. I den forbindelse ble det tidligere i år utlyst en konkurranse om å utforme en såkalt hageby, som sikrer et godt og verdig liv for beboerne.

Ved å lage en hageby vil Omsorgsbygg underbygge et meningsfylt og innholdsrikt liv for beboerne. Et liv, hvor det er rom for å erkjenne de minner som beboerne har med seg og som de verner om. Derfor blir prosjektet også i høy grad tilpasset de personer som får sitt dagligliv i hagelandsbyen, og som skal føle seg hjemme her. Det har vært et mål at prosjektet både er godt for beboerne, de ansatte, pårørende og for nærmiljøet. Derfor har arkitektene hatt fokus på å utforme et levende bymiljø i prosjektet:

- Vi er glade for å være med på denne spennende oppgaven. Her kan vi bygge rammene for et godt og verdig liv for de som skal bo der. Dronning Ingrids Hage blir et ekte bymiljø, hvor beboerne finner trygghet i de minner de har fra deres liv. Her kan beboerne bruke sin fulle mentale kapasitet på det som er viktig. Vi håper at et hjemlig miljø vil utgjøre en forskjell for de menneskene som skal bo i Dronning Ingrids Hage, forteller forretningsområdesjef hos Arkitema Architects, Chris Olborg.

Hagebyen kommer til å ha blant annet restaurant, café, kultursal, butikk, frisør- og fotpleiesalong. Med dette tilbys også aktiviteter og muligheter for integrering av nabolag og nærmiljø. Målet er å trekke bylivet med helt inn i hagebyen, til glede for både beboere og besøkende.

Det blir egenproduksjon av energi gjennom solcelleanlegg på taket, samt overvannshåndtering ved hjelp av flate sedum-tak. Bygget skal, som alle prosjekter i Omsorgsbygg, BREEAM-sertifiseres.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078