23948sdkhjf

37 arbeidere mistet livet: Nå åpner verdens største flyplass

Se videoene av den nye norsk-tegnede flyplassen i Istanbul.

Videoen over tilhører nettverket TRT World. 

Mandag var det duket for åpningen av Istanbuls nye flyplass, hvor president Tayyip Erdogan også var tilstede.

Flyplassen, som kun åpner i mindre kapasitet til å begynne med, er fortsatt en byggeplass og skal etter planen bli verdens største når den står helt ferdig i januar 2019. For øyeblikket har den ikke fått et offisielt navn, og går bare under tittelen «Istanbul Airport».

1. januar skal den ta over for Atatürk internasjonale flyplass.

En av arkitektene bak prosjektet er norske Gudmund Stokke, som er lederfor Nordic Office of Architecture. Han er også mannen bak en rekke andre flyplasser, blant annet Oslo Lufthavn Gardermoen.

Ovenfor NRK forteller Stokke at en del av visjonen bak flyplassens interiør har vært at den skal være vakker.

 - Når du går gjennom et vakkert rom, så kjennes avstanden kortere ut enn det det gjør i et mindre vakkert rom, sier han.

Dødsfall, arrestasjoner og dårlige forhold

Byggeprosessen ved flyplassen har tidligere høstet mye kritikk for arbeidsforholdene og et stort arbeidspress. Utbyggeren selv melder om 37 dødsfall i sammenheng med byggearbeidet, men andre melder om over 400 dødsfall. Reuters påpeker at dette hovedsakelig er som følger av ulykker eller helseproblemer.

Senest i september meldte Reuters om en rekke arrestasjoner av arbeidere som protesterte mot dårlig mat, husly og sikkerhetsprotokoller ved flyplassen. Protestene startet etter en ulykke som involverte en shuttlebus skal ha skadet 17 arbeidere.

Konstruksjonsarbeidet begynte i juni 2014. Flyplassen skal kunne ta i mot 150 millioner passasjerer årlig når den åpnes for fullt 1. januar 2019.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.05