23948sdkhjf

Metallpriser ned, prisen på trevarer opp

Metallprisene i produsentprisindeksen (PPI) fortsetter å falle, og har nå falt sammenhengende siden juni i år. Det motsatte har skjedd med trelast og trevarer.

Mens metallprisene fortsetter å falle, er trelast- trevareindustrien en næring som har opplevd prisoppgang den siste tiden. Prisene på trelast og trevarer har økt sammenhengende siden januar i år og med 6,8 prosent sammenlignet med september i fjor.

Det viser Statistisk sentralbyrås siste PPI, som ble sluppet onsdag.

Produsentprisindeksen steg 1,5 prosent fra august til september. Økningen var hovedsakelig drevet av høyere priser på råolje, naturgass og raffinerte petroleumsprodukter.

Samlet sett var prisene i industrien omtrent uendret fra august til september, og de fleste industrinæringene opplevde kun mindre prisendringer. En næring hvor prisene falt, var metallindustrien. Her gikk indeksen ned 1 prosent fra august til september, og det var spesielt lavere priser på ikke-jernholdige metaller sammen med jern og stål som bidro. Metallprisene i PPI har nå falt sammenhengende siden juni i år.

Råoljeprisen passerte 80 dollar per fat i september. Målt i norske kroner steg oljeprisen omtrent 6 prosent. Økt pris på naturgass sammen med høyere oljepris var de viktigste bidragene til at PPI gikk opp fra august til september. Prisutviklingen på raffinerte petroleumsprodukter, som ofte følger prisene på råolje, økte også 2,1 prosent.

De siste 12 månedene har produsentprisindeksen steget over 20 prosent. Den relativt høye 12-månedersendringen i PPI i september var også drevet av kraftig vekst i prisene på energivarer som i all hovedsak er på et vesentlig høyere nivå enn i september i fjor.

Opphav og kilder: Kilde: Statistisk sentralbyrå

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094