23948sdkhjf

Slik skal AR og VR ta over byggebransjen

Videospill-teknologien har revolusjonert eiendomsbransjen. Nå står byggebransjen for tur.

I slutten av september ble Building Supply invitert med på messe om AR (Augmented Reality) og VR (Virtual Reality)-teknologi.

Messen ble hold av tech-giganten wec360°, som inviterte aktører innen norsk industri for å vise hvordan AR og VR kan benyttes i profesjonelle sammenhenger.

Hva er AR og VR?

Kort fortalt er AR og VR teknologi som blander virkeligheten og det virtuelle man ser på en skjerm.

Ved VR – Virtual Reality, eller virtuell virkelighet – benyttes spesielle hjelmer eller briller som lar en person dykke helt inn i en 3D-generert dataverden. Ved å snu seg rundt i virkeligheten, snur man seg rundt i den virtuelle virkeligheten også.

VR er hyppig brukt i videospill-industrien til å gjøre dypdykk inn i store verdener og føle seg som en fullstendig integrert del av opplevelsen.

Ved bruk av AR – augmented reality, eller utvidet virkelighet – benytter man ikke hjelmer eller briller for å erstatte alle sansene rundt en som man gjør i VR. Her legger man til opptil flere lag med digital tilleggsinformasjon på et bilde, for å kunne forbedre brukeropplevelsen med bildet.

CTO for wec360, Per Hjaldahl, demonstrerer hva den nye teknologien kan gjøre for bransjen.  

Et godt eksempel på bruk av AR er den svært populære mobilappen Pokémon GO, hvor digitale tilleggsinformasjon i form av digitale samleobjekter – Pokémon – legges oppå kamerabildet ditt, for å simulere at skapningen finnes der på ekte.

Ikke bare videospill-teknologi

Som wec360 demonstrerte på messen, kan derimot VR og AR brukes til mangt mer enn kun videospill.

I eiendomsbransjen har for eksempel VR revolusjonert bransjen ved å tilby potensielle kjøpere muligheten til å utforske ferdigstilte byggeprosjekter i full 3D – uten at byggeprosessen engang har begynt.

Ved å begi seg ut med VR-teknologi, er det meningen at entreprenører og eiendomsmegler skal kunne levere en enda mer tilfredsstillende opplevelse for oppdragsgivere og kjøpere. Om det er noe i byggeprosjektet som ikke kommer til å fungere utifra dagens tegninger, er dette mye enklere å oppdage i en 3D-opplevelse.

Det er med andre ord lettere å kunne gjenskape visjoner om man får se tegningene satt til live i VR.

Med AR kan komplekse byggeplaner gjøres om til brukervennlige og oversiktlige 3D-modeller svært enkelt. 

Modellene vises frem via mobiler og nettbrett, og kan forstørres, vendes om på eller utforskes slik man vil. 

Når det gjelder AR, kan denne teknologien brukes til å gjøre prosessen før byggestart enda kjappere.

Wec360, som har jobbet med en rekke av Sveriges største entreprenører og byggeselskap for å levere VR og AR-teknologi, demonstrerte for oss hvordan AR kunne benyttes for å vise frem komplekse tegninger og byggeplaner i 3D.

Modellene, som kan lett vises frem ved bruk av mobiler eller nettbrett, gir store 3D-modeller av tegninger og planer, som kan forstørres og vendes om på. Ved å bevege seg med mobilen eller nettbrettet, kan man også utforske modellen til fots.

Slik skal kommuner og de som gir godkjennelser kunne få bedre innsikt i entreprenøren og byggherrens planer, og eventuelle endringer kunne gjøres mye kjappere enn før. Slik skal den faktiske byggeprosessen kunne komme i gang raskere. 

VR og AR innen bygg er fortsatt veldig ferskt, og for øyeblikket finnes det ikke så mange i Norge som har tatt det i bruk. Men, etter hvert som flere tar den i bruk er det sannsynlig at flere bruksområder vil dukke opp. Det er med andre ord en svært spennende tid å følge med på den nye teknologien på.  

Under kan man se en video av hvordan det var på messen i slutten av september.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.156