23948sdkhjf

Hva er mest klimavennlig – nybygg eller gamle bygg?

Å bygge nytt eller å restaurere gamle bygg – hva er egentlig best for miljøet?

NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning) kom nylig med en artikkel via Forskning.no hvor de så nærmere på hvordan man egentlig bygger mest klimavennlig.

Mange måler byggs klimavennlighet ved å se på hvor høyt energiforbruk bygget har under normale omstendigheter, per kvadratmeter og år.

Fredrik Berg fra NIKU og Mie Fuglseth fra Asplan Viak mener dog det er svært viktig å ta med byggeprosessen og klimautslippene som kommer derfra i regnestykket. Duoen sier til Forskning.no det for å få et helhetlig bilde av hvor grønt et bygg faktisk er, så må man ta med en livsløpsanalyse – det vil si en vurdering av det totale klimafotavtrykket et produkt eller tjeneste forårsaker gjennom livsløpet sitt.

Når det gjelder bygg, inkluderer dette også klimagassutslipp i forbindelse med utvinning og fremstilling av bygningsmateriale, samt transport, byggeprosess, vedlikehold av bygget, og lignende.

Med disse tankene i bakhodet, ville Fuglseth og Berg se nærmere på spørsmålet om hvilken fremgangsmåte som faktisk er mest miljøvennlig – å rive ned gamle bygg og bygge helt nytt og energivennlig bygg, eller å restaurere gamle bygg,

For å finne ut av dette, så duoen nærmere på et prosjekt Asplan Viak tok for seg i 2016. Entreprenøren gjorde nemlig en livsløpsanalyse av bolighuset Villa Dammen i Moss.

Her sammenlignet de klimautslipp og miljøgevinst fra oppgraderingen som ble gjort av bygget et par år før, med et scenario hvor bygget ikke ble restaurert og fortsatte vanlig drift, og et hvor huset ble revet og bygget helt fra grunnen av med energieffektiv teknikk.

Resultatet av analysen viste at klimaeffekten av de restaurerte byggene kunne være mindre eller det samme som nybygg.

– Et nytt bygg oppført etter dagens standard vil være mer energieffektivt enn det gamle bygget, men den store mengden byggematerialer som kreves for å oppføre et moderne boligbygg gjør at det tar litt over femti år før lavere utslipp fra energibruk veier opp for klimagassutslipp i forbindelse med utbyggingen, sier Mie Fuglseth til Forskning.no.

Hun understreker at det som er viktig er mengden og typen materialer som går med i oppgraderingen.

Bruk av tilpassede løsninger med lite utslipp kan gi en svært «billig» oppgradering av eldre bygg i klimakostnader, som kan tjenes inn igjen via spart energiforbruk innen kort tid.

Les mer om eksperimentet på Forskning.no. 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11