23948sdkhjf

Strømmen gikk - alle elektroniske dørlåser låste seg opp

Beboerne i ved Kringsjå studentboliger var overrasket over å komme hjem til helt ulåste bygg og leiligheter i går. Et strømbrudd førte til at alle de elektriske låsene åpnet seg.

Tirsdag ettermiddag ble det meldt om et strømbrudd ved studentlandsbyen Kringsjå i Oslo.

Av ukjente årsaker skal strømbruddet ha ført til at de elektriske låsene i noen av de mest moderne av byggene åpnet seg, slik at byggenes leiligheter og inngangsdører ble stående helt ulåste.

Problemene gjelder etter det Building Supply erfarer kun de nyeste byggene i studentlandsbyen, da de har gått over til heldigitale dørløsninger med kortlesere i stedet for nøkler.

Den tilsynelatende tekniske feilen skal ha vart i nesten en time før strømmen kom tilbake og låsene fungerte som før. Det er usikkert om backup-generatorer var installert i byggene med hel-ektroniske dørløsninger. 

Beboere Building Supply har snakket med, som ønsker å forbli anonyme, var sjokkerte over å komme hjem til helt åpne leiligheter. 

- Jeg forstår at folk var bekymret, sier en beboer. Allikevel legger de vekt på at de ikke var bekymret selv.

- Jeg var ikke redd, jeg stoler helt på de andre som bor der. 

SiO sendte ut varsel til alle beboerne om feilen, og at strømleverandøren Hafslund holdt på med å fikse problemet. Varselet kom tidlig på ettermiddagen – da mange av studentbeboerne var ute for undervisning.

Etter flere forsøk på å få tak i SiO, fikk Building Supply snakket med eiendomsdirektør Helge Christian Haugen. Til tross for det beboerne melder, avviser Haugen at strømbruddet førte til at dørene ble låst opp. 

- Strømbrudd generelt påvirker ikke låssystemene i SiOs studentboliger. På Kringsjå studentby er boligbyggene sikret med lås på ytterdør (skallsikring), korridordør og boligdør.  Ytterdørene er koblet til avbruddsfri strømforsyning med batteribank. Boligdør har batteri. Låsene fungerer dermed uavhengig av hvorvidt det er leveranse av strøm fra strømnettet. Kun lås i korridordører åpnes automatisk ved strømbrudd. Dette blant annet av hensyn til at rømningsveier skal være frie ved et eventuelt strømbrudd, hevder Haugen.

Haugen skriver dog senere at SiO har fått melding om feil ved i hvert fall én lås: 

- Denne følger vi opp og undersøker.  Vi vil oppfordre eventuelle andre beboerne som har opplevd feil ved låsen til å melde inn til SiOs kundeservice så fort som mulig slik at eventuell feilretting kan starte, sier han i en melding til Building Supply. 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094