23948sdkhjf

SINTEF: Bør vurdere førerløse ferger på E39

SINTEF mener førerløse ferger burde bli vurdert over broer og tunneler på E39.

Skal det likevel bli ferger på kyststamveien på Vestlandet? SINTEF lanserer nå tanken om førerløse ferger på strekningen som egentlig skulle bli fergefri.

Det er NRK som melder at SINTEF mener at førerløse ferger bør være med i det videre utredningsarbeidet for den nye kyststamveien på Vestlandet. Opprinnelig plan har vært å gjøre denne strekningen totalt fergefri og heller satser på bruer og tunneler. Dermed vil prosjektet bli historiens dyreste veiprosjekt her i landet. Blant annet skulle kjøretiden mellom Kristiansand og Trondheim kuttes med sju timer.

Slik tenker Statens Vegvesen seg en fergerfri E39 fra Kristiansand til Trondheim:

SINTEF lanserer nå tanken om at strekningen likevel ikke trenger å bli helt fergefri, og foreslår at førerløse ferger bør utredes i det videre planarbeidet for kyststamveien, melder NRK.

Totalkostnaden for veiprosjektet er stipulert til 340 milliarder kroner, og store deler av kostnadene kommer som følge av mange bruer og undersjøiske tunneler. SINTEF mener at autonome – førerløse – ferger bør vurderes fordi man får mange slike ferger for de millionene det vil koste å bygge brusamband.

NRK skriver at ved hjelp av teknologi og avanserte navigasjonssystemer kan fergene frakte folk over fjorden uten mannskap. Skissene SINTEF nå viser frem, er tidlig i planleggingsfasen. En av forskerne ved SINTEF sier til NRK at man må vurdere hvor mange ferger en skal ha, hvor ofte de skal gå, og så videre.

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) skriver i en e-post til statskanalen at han synes førerløse ferger er spennende. Han skriver blant annet at han mener førerløse ferger er et spennende eksempel på at er i et teknologisk skifte i transportsektoren og at han er opptatt av at ny teknologi skal gi folk et bedre tilbud til lavere pris.

– Jeg vil lytte nøye til de faglige rådene som kommer på området, heter det i e-posten.

SV, som er imot planene om en ny fergefri E39 på Vestlandet, ønsker SINTEFs tanker om førerløse ferger velkommen.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079