23948sdkhjf

To norske stålbruer kjemper om gjev europeisk pris

Senere i dag deles prisen for den beste europeiske stålbrua 2018 ut. To norske bruer er blant de nominerte i finalen.

De to norske bruene som er nominert for den beste europeiske stålbroen 2018 er Loftenesbrui og Jungelbroen i Groruddalen. Den siste er ei gangbru. De to norske bidragene kjemper om ære og heder sammen med fem andre bruer, som er å finne i følgende land: Sverige, Luxembourg, Belgia, Tsjekkia og Tyskland.

Loftenesbrui er en 194 meter lang bru ved Sogndal ved Sognefjorden. broen har et nettverk av sammensatt bue i hovedspennet og midten på buen er 15 meter høyt fra topp til bunn.

Den nye Loftenesbrui ble bygget fordi den gamle broen over Loftenessundet var svært smal og det var liten plass for gående. I tillegg begynte broen å vise tegn på slitasje. Den gamle broen var fra 1958.

Det er pka Arkitekter som har tegnet broen, mens ÅF Consult AR har hatt hovedsansvaret for byggingen med følgende kontraktører på plass: PORR AG/PNC Norge AS & K.A. Aurstad AS. Eier er Statens Vegvesen Region Vest.

Jungelbrua i Groruddalen binder Oslo sentrum sammen rekreasjonsområdet i Oslo øst. Fra juyen heter det at broen løfter gående opp imellom trærne på begge sider av elva, og «respekterer» dermed den uberørte dalen under.

Jungelbroen er en form for hengebru over en liten elv, og som framhever bruken av prefabrikert lettvektsmaterialer. Elementene er av varmebestandig galvanisert stål for å beskytte mot rust.

Det er arkitektfirmaet SAAHA som har designet broen, mens Degree of Freedom har vært hovedansvarlig for prosjektet. Kontraktør har vært Implenia, og broens eier er Oslo kommune.

Prisen for den beste europeiske stålbroen deles ut under European Convention for Constructional Steelworks’ (ECCS) symposium i Praha i ettermiddag. For å komme blant de nominerte legges det vekt på holdbar konstruksjon, produksjon, økonomi og arkitektur.

Alle bruer som er laget av stål eller kompositt kan i realiteten bli nominerte, men i dag gjenstår altså sju bruer – og to av dem er altså norske. Totalt var det 35 nominerte bruer.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062