23948sdkhjf

Norsk malergull i nordisk mesterskap

Ewelina Sekiw (21) blir første nordmann på 10 år som tar seieren i nordisk mesterskap i malerfaget.

Fra 5. til 7. september ble det nordiske mesterskapet for malerfaget holdt i Helsinki, Finland. Her kjempet 5 ungdommer fra de nordiske landene om den gjeve tittelen «Nordens beste maler».

– Oppgaven var delt ut til utøverne på forhånd, og var krevende, som det skal være når man møtes til internasjonal kamp, forteller Kari Wilsgård, kompetanse- og utviklingssjef i Maler og byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF).

På et kjøpesenter og knutepunkt midt i sentrum av Helsinki skulle konkurransen foregå, med masse støy og nysgjerrige tilskuere som stoppet opp for å se på og stille spørsmål. Standen besto av tre vegger med en dør i, og i løpet av de 3 dagene måtte utøverne:

  • Male en vegg, listverk og en dør.
  • De skulle tapetsere veggen rundt døren og ut på neste vegg
  • De måtte male en firkantet ramme med streker rundt, der maskeringstape var strengt forbudt.
  • Utøverne måtte male en sjablong som de fikk utdelt
  • De måtte skjære ut en rosett selv som skulle males i rammens fire hjørner og
  • Til slutt, men ikke minst, fikk utøverne en fri oppgave, der de selv fikk bestemme farger og mønster.

 Umulig å kåre kun én vinner

– Utøverne holdt et jevnt, høyt nivå, men i en slik konkurranse teller alle detaljene, og der var det noen som var bedre enn de andre, sier den danske sjefsdommeren på slutten av dagen. Men på slutten av dagen, ble det klart at det var tre utøvere som var så jevne, at det var umulig for dommerne å kåre bare en vinner.

Ewelina ble dermed kåret som en delvinner, sammen med Nadia Lykke Andersen fra Danmark og Britta Spencer fra Sverige. 

Skandinavisk gull

Det er nok vanskelig å forstå hvor stort det er å vinne et slikt mesterskap, spesielt når gullet deles mellom Norge, Sverige og Danmark, skriver MLF i en pressemelding.

- Nordisk Mesterskap blir avholdt annen hvert år, og de ti siste årene har vandrerpokalen, som aller først ble delt ut i Norge, stått på hylla hos våre danske kolleger.  Vi sliter med rekruttering til bransjen i Norge, og for to år siden klarte vi dessverre ikke å stille med en norsk utøver, forteller Wilsgård i MLF.  

- Etter dette har vi jobbet knallhard. Denne seieren er i tillegg til knallhard jobbing fra Ewelina selv, resultatet av målrettet innsats og godt samarbeid med MLF, opplæringskontor og bedriftene.  Det var en rørt norsk gjeng som feiret norsk gull under festmiddagen på lørdag.

Hvem som var mest stolt av lærling og mester da vinnerne ble ropt opp, det er usikkert. Begge to var svært rørt. - Nå blir jeg litt usikker på hva jeg skal satse på, betror hun. - Jeg hadde bestemt meg for å satse på trening, men etter å ha vunnet nordisk mesterskap, forstår jeg at dette er noe jeg er god til, og som jeg må bruke fremover.

Om en måned skal 21-åringen avlegge svenneprøve, og malermester Sjur Hansen har allerede gjort seg noen tanker om hvordan denne dyktige unge lærlingen kan få utvikle seg fremover i bransjen. «vi må sette oss ned og ta en prat, når vi kommer hjem», sier han.

– Om to år er det vi som er vertsnasjon for mesterskapet. Det blir en flott anledning til å få vist frem til et norsk publikum hva en ekte maler kan, og hvor variert og krevende faget vårt egentlig er. Og jeg kan love at vi skal fortsette å kjempe om gull. Rekruttering, kompetanse, utvikling og seriøsitet er de viktigste sakene vi skal jobbe med fremover, sier Wilsgård til slutt.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094