23948sdkhjf

Vegtilsynet: Vegdirektoratet følger ikke opp avvik i tunnelene

Vegtilsynet kommer med skarp kritikk mot Vegdirektoratet i en ny tilsynssak. Situasjonen er «alvorlig» skriver selskapet.

I en pressemelding kommer det frem at Vegtilsynet ikke er fornøyde med måten Vegdirektoratet følger opp resultater fra inspeksjoner i de tunnelene som ikke er oppgraderte.

Det statlige organet skriver at Veidirektoratet ikke tar det ansvaret de har etter tunnelsikkerhetsforskriften.

Vegtilsynet har undersøkt om Statens vegvesen ivaretar sikkerheten i tunneler som ikke er oppgraderte etter tunnelsikkerhetsforskriften. De har vurdert gjennomføring og oppfølging av periodiske inspeksjoner, som er svært viktig for at Vegdirektoratet skal ha en oversikt over tunnelenes sikkerhet. De skal også gi grunnlag for å kunne følge opp tiltak dersom forholdene ikke er i tråd med tunnelsikkerhetsforskriften.

Slike periodiske inspeksjoner skal, ifølge Vegtilsynet, forekomme minst hvert sjette år for å undersøke at alle tunneler over 500 meter i lengde er i samsvar med forskriftene. Organet skriver at det er viktig at Statens vegvesen har et godt system for planlegging, gjennomføring og oppfølging av slike periodiske inspeksjoner for å vite om sikkerheten blir ivaretatt.

Alvorlig mangel på systematikk

Tilsynssaken viste ifølge Vegtilsynet at Vegdirektoratet ikke har en overordnet nasjonal plan for gjennomføring av periodiske inspeksjoner av tunneler som ikke har blitt oppgradert. 87% av de periodiske inspeksjonene blir fullførte, uten at Vegdirektoratet følger opp slik det kreves.

Dessuten oppdaget Vegtilsynet at Vegdirektoratet:

  • ikke har organisert gjennomføring av inspeksjoner på en slik måte at den sikrer uavhengige vurderinger
  • ikke har sikret at gjennomføring av periodiske inspeksjoner avdekker om minstekrav i tunnelsikkerhetsforskriften blir fulgt
  • ikke følger opp de periodiske inspeksjonne. Det blir avdekket et stort antall avvik og svakheter under inspeksjonene, men Vegdirektoratet følger ikke opp funn, eller har nasjonal oversikt, slik formålet med PLANIA (tunnelforvaltningssystemet i Statens vegvesen) er. Vegdirektoratet får derfor ikke oversikt som kan brukes til å prioritere og sette inn tiltak.
  • ikke har oppdaterte sentrale retningslinjer

Vegtilsynet har funnet 5 avvik som vil bli fulgt opp med Vegdirektoratet.

Vegtilsynet mener det er alvorlig at Vegdirektoratet mangler systematikk, som til dømes bruk av PLANIA, i arbeidet med sikkerhet i de tunnelene som ikke er oppgraderte, og slurver med rollen deres når det gjelder kravene i tunnelsikkerhetsforskriften.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079