23948sdkhjf

Sterke tall fra Moelven

Selskapet har hatt et av de beste halvårene noensinne med et resultat på 309 millioner. Samtidig annonseres det at de bygger en ny pelletsfabrikk og et nytt bioenergianlegg på Sokna.

Det er en stor etterspørsel etter bærekraftige byggematerialer som sørger for at Moelven leverer at sterkt halvårsresultat. Det skriver selskapet i en pressemelding onsdag. 

Moelven Industrier ASA leverte et resultat på NOK 308,9 millioner i første halvår i 2018. Det er en økning på NOK 51,4 millioner sammenlignet med første halvår i fjor. Omsetningen i 2018 var på NOK 5773,4 millioner (NOK 5618,9 i 2017).

Konsernsjef Morten Kristiansen i Moelven Industrier ASA kan se tilbake på ett av de bedre halvårsresultatene i Moelvens historie: 

- Den internasjonale etterspørselen etter industritre holder stand, og Timber-divisjonen bidrar sterkt til gode tall i Moelven-konsernet. Vi har også hatt en normal høysesong for byggevarehandelen i Norge og Sverige, selv om det virker som byggesesongen kom litt senere i gang enn normalt. For divisjonen Byggsystemer, som består av limtre, byggmoduler og systeminnredninger, har halvåret totalt sett vært litt svakere enn fjoråret, men det er gledelig å se at tallene for andre kvartal er bedre enn i 2017, forklarer Kristiansen.

Gode tømmerlager

Skogsdriften har vært hardt rammet av branner og produksjonsstopp som følge av ekstrem tørke i sommer, spesielt i Sverige.

- Det har vært en utfordrende sommer for bransjen, men Moelven har gode tømmerlager som vil forsyne sagbrukene våre som planlagt utover høsten, sier Kristiansen.

Bærekraftig utvikling

Bærekraft er et viktig satsningsområde for Moelven, og selskapet jobber med å ta i bruk nye løsninger for driften. Ved Moelven Våler blir det investert 58 millioner kroner på en ny tømmersortering. Denne bruker røntgenteknologi, og er den første i sitt slag i Norge. Løsningen sørger for å få brukt hver tømmerstokk til det den passer best til, noe som gjør at det blir mindre svinn og mer effektiv drift.

- Denne investeringen, og vår satsning på Big Data-prosjektet «Det digitale Sagbruket» som vi presenterer denne uken på Trä og Teknik-messen i Gøteborg, er eksempler som baner veg for en mer digital og bærekraftig treindustri, sier Kristiansen.

Forbedringspotensial

Moelven har divisjoner som påvirkes ulikt av konjunktursvingninger. Selskapet opererer i ulike markeder, og dette gir et godt utgangspunkt for videre forbedringer. 

- Vi jobber kontinuerlig med å forbedre driften og strukturen i konsernet for å kunne levere best mulig resultat på en bærekraftig måte. Dette arbeidet har pågått i flere år, og fortsetter med høy intensitet framover, sier Kristiansen.

Les hele kvartalsrapporten for Q2 2018 her

Bygger ny pelletsfabrikk og et nytt bioenergianlegg på Sokna

Denne uken annonserer selskapet også at de skal bygge ny klimavennlig pelletsfabrikk og et nytt bioenergianlegg på Sokna utenfor Hønefoss. 

Satsningen tar i bruk banebrytende løsninger, der energi og flisprodukter fra Moelvens sagbruk i regionen blir brukt til pelletsproduksjon, heter det i en pressemelding. 

Det meldes også at Enova støtter satsningen på bioenergi med 66 millioner kroner. 

Når fabrikken står ferdig tidlig i 2020 vil den sørge for at pelletsproduksjonen i Norge blir fordoblet. Moelven regner med at fabrikken vil gi 8-10 nye arbeidsplasser, og investeringen har en totalramme på 270 millioner kroner. Det unike med fabrikken er at det er den første pelletsfabrikken i Norge som er energimessig fullintegrert i et sagbruk. En stor del av den totale investeringen er et helt nytt bioenergianlegg som både forsyner sagbruket og pelletsfabrikken med energi. Det betyr at energien som ellers ville gått til spille fra sagbruket brukes i produksjonen av hvit pellets. Beregninger viser at man med dette grepet vil redusere energibruken i pelletsproduksjonen med opptil 37 prosent.

- Vi synes det er spennende å bane vei med innovative og energismarte produksjonsmetoder for bioenergi i Norge. I første omgang vil vi levere pelletsen til det internasjonale markedet. Der er etterspørselen størst, men vi tror at det norske markedet vil komme etter. For Moelven er det viktig å forvalte tømmeret vårt optimalt, og når halvparten av tømmerstokken blir til fiberprodukter så er dette en meget bærekraftig og lønnsom måte å forvalte restråstoffet på, sier konsernsjef Morten Kristiansen i Moelven Industrier ASA.

De siste årene har treforedlingsindustrien i Norge blitt betydelig nedbygd. Slik sett er satsingen til Moelven og Enova et kraftig steg i en helt annen retning for norsk treforedlingsindustri.

-Det haster med å ta utvikle og ta i bruk nye klimaløsninger. Det gjenstår mye arbeid med å bytte ut fossil energi med fornybare energibærere. Restproduktene fra norsk skog er en del av løsningen. Teknologien som demonstreres her gjør produksjonen av hvit trepellets både billigere og mer energieffektivt. Dette er grønn konkurransekraft i praksis, sier statssekretær Atle Hamar.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141