23948sdkhjf

Slik bygger de det nye Munchmuseet

| Av Christer Davanger | Tips redaksjonen om en historie

Building Supply ble med på byggeplassbefaring for Oslos nye trekkplaster.

Det er en tidlig august morgen at Building Supply får lov til å være med inn på byggeplassbefaring i Bjørvika. Dersom alt går etter planen vil denne byggeplassen om to knappe år bli et av Oslos største nye områder for kultur og sosialt samvære.

Les også: Startskudd for Norges største EPC-prosjekt på boliger

Det nye munchmuseet skal nemlig ikke bare være et sted for å kunne gå og nyte kunsten. Her er det også lagt inn planer om kinosal, barer og restauranter – alt tilgjengelig uten å måtte kjøpe billett til selve museet.

Prosjektsjef Jard Bringedahl tar oss med på en guidet tur gjennom bygget store deler av bygget. Vi blir vist rundt i de store utstillingsrommene, som utgjør omtrent 4500 av byggets totalareal på 25.000 kvadratmeter.

For å sammenligne: Museet i seg selv er omtrent fem ganger så stor som dets nåværende lokaler på Tøyen. Hele utstillingslokalet på Tøyen er omtrent på samme størrelse som det største rommet ved det nye munchmuseet.

På grunn av et fotoforbud har vi dessverre kun lov til å dele bilder fra de to øverste etasjene.

For å ikke forstyrre kunsten eller skape distraksjoner, er alle rommene i museet konstruert så minimalistisk om overhodet mulig.

Svært store utstillingsrom med kubbegulv

Les også: HENT slo Veidekke - innstilt til 600-millioners kontrakt

Alle utstillingsrommene er omringet av betong, utenom det aller største, hvor det går i panserstål. Ventilasjonsanlegget er integrert i veggene, hvor luften går inn og ut via spalter oppe og nede i rommene.

Museets 13 etasjer har 29 ventilasjonsaggrigater. Grunnen til dette er å få differensiert risiko, at man skal kunne styre klima på alle utstillingslokaler separat, forklarer Bringedahl.

I inngangene til utstillingsrommene finnes det dessuten sluser som forhindrer at det skal komme lys og luft inn i utstillingsarealet.

Gulvene i alle rommene er laget på samme måte. Her går det i kubbegulv, endeved, som består av tysk eik. Eiken er bearbeidet i Spania.

- Ikke billig, legger Bringedahl til. - Men det har vi tatt oss råd til.

Bygget «tilter» litt til den ene siden, noe som gjør bygget unikt, mener prosjektsjef Bringedahl.

Bringedahl forklarer at eiken er «oljet etter alle kunstens regler». Museet har skiftende omstillinger, og når disse skal fjernes eller monteres går skruer opp og ned av gulvet. Vanligvis fører dette til at deler av parketten må erstattes, men ved denne veden skal det bare litt olje til for at gulvet ser like flott ut i ettertid.

Les også: Slik blir Omsorgsbyggs demenslandsby i Oslo

Det nye munchmuseet har dermed investert i dyrere gulv for å kunne spare penger. Den er veldig slitesterk og gir mulighet for fleksibilitet, blir vi fortalt.

- Penger har jo vært styrende. Vi har vært veldig heldig med arkitekten. Vi har en arkitekt som forstår ordet økonomi, som forstår ordet fremdrift, som forstår ordene teknisk integrasjon og som forstår tverrfaglige løsninger. Vi er veldig fornøyd, forteller Bringedahl.

Et tårn og et podium

Det nye bygget består av et tårn på 13 etasjer, og et podium på tre etasjer.

Les også: VIDEO: Slik blir Statsbyggs milliardprosjekt

Selve tårnet er hvor kunsten skal bevares, og har kvaliteter spesifikt designet for å kunne tilfredsstille kravene som settes for å trygt kunne oppbevare alle Munchs skatter.

Tårnet består av to deler – en statisk og en dynamisk del.

Utsikten fra toppen av tårnet, vinklet mot Oslofjorden.

Den statiske delen er tett betongkonstruksjon som oppfyller alle krav til sikkerhet knyttet til utstillingene. Den dynamiske delen er det vertikale kommunikasjonsarealet for publikum, med gjennomsiktig og åpen fasade som gir utkikk ut mot byen.

Bygget har totalt ni heiser. En av disse er en glassheis som kan tas direkte opp til restaurant og bar i de øverste etasjene. Denne trenger man ikke billett for å kunne benytte seg av.

Les også: Hent inngår intensjonsavtale om 300-millioners prosjekt

Restauranten kommer med en flott terrasse som gir nydelig utsikt østover – i motsatt retning av Oslo sentrum.

Mer utstillingsplass:

På Tøyen har de bare kunne hatt én utstilling om gangen som har variert. I det nye museet vil de kunne ha mange faste utstillinger, og samtidig ha en rekke midlertidige visninger.

Det nye museet vil for eksempel alltid kunne vise Munchs ikoniske Skrik, noe Tøyen kun har kunnet gjort i perioder på grunn av plass.

Et frontprosjekt innen klimakampen

Et av grunnprinsippene ved byggeprosjektet har vært å gjøre prosessen så grønn og miljøvennlig som overhodet mulig.

Byggeprosessen har tatt i bruk lavutslippsmateriale i så stor grad som overhodet mulig.

Det nye museet bygges etter passivhusstandarden, som de for øyeblikket oppfyller alle kravene til. Nye beregninger skal gjøres til jul.

Under en konferanse i forkant med FutureBuilt legges det ut i detalj om hvordan det nye museet har blitt et av deres forbildesaker. FutureBuilt er et tiårig program som har visjon om å vise at det er mulig å konstruere klimanøytralt og fortsatt skape kvalitetsbygg.

Målet ved byggeprosessen var å kutte klimagassutslippene med minst 50%, noe Hent og FutureBuilt har fått til.

Av kutt i klimagasser har de fått til:

  • 61% kutt fra energi
  • 51% kutt fra materialbruk
  • 75% kutt i transporten

Referanseprosjektet ved klimagassutslippene har vært Munchmuseet uten bruk av lavutslippmateriale. Det finnes lite referansemateriale som kan sammenlignes med det nye bygget, så de originale utregningene ble ikke helt riktige, blir vi fortalt. FutureBuilt er dog svært fornøyde med det som har blitt gjort her.

En rekke tiltak er utført for å sørge for grønne kvaliteter ved bygget. Byggets to deler – den statiske og den dynamiske – har blitt optimalisert på forskjellige måter.

Det statiske bygget består av betongtårn med få vinduer, som er gjort for at fuktighet og temperatur skal holdes stabilt på grunn av betongens termiske egenskaper. Dette gir mindre behov for oppvarming og kjøling.

Det er blant annet satt sterke krav til maks klimagassutslipp for materialer med stor andel av totale utslipp – betong, stål, aluminium, isolasjon og gips. Det er stilt krav til bruk av materialer med lave eller null emisjoner til inneklimaet.

I de øverste etasjene kan publikum nye et måltid i restaurant eller ta seg en drink i baren. Her kommer terrasse hvor restaurantbesøkende kan sitte.

Museet har satset på sterk varmegjenvinning og mye bruk av omluft.

Byggets dynamiske del har dessuten blitt laget med bruk av naturlig ventilasjon for å kunne bruke ved sommerperioder og ved mye besøkende. Slik kutter de energibruket som kommer med til ventilasjonsanlegg.

I den dynamiske delen finnes tre-lags lavenergivinduer, vindusrammer med lave U-verdier. Solavskjermingen er perforerte aluminiumsplater.

Støtte fra Enova

På grunn av forsinket byggestart, fikk ikke det nye munchmuseet støtte fra ENOVA til passivhusprogrammet. Men, de fikk støtte til energieffektiv nybygg på omtrent 13.5 millioner, forteller Karianne Tvedt fra ÅF Advansia.

Referanseprosjektet ved klimagassutslippene har vært munchmuseet uten bruk av lavutslippmateriale. Det finnes lite referansemateriale som kan sammenlignes med det nye bygget, så de originale utregningene ble ikke helt riktige.

Utfordringer

Det legges ikke skjul på at de forskjellige selskapene er meget fornøyd med byggeprosessen ved munchmuseet. Ikke bare samarbeidspartnerne, men også entreprenørene selv er overrasket over at de har prestert å være innenfor budsjett og tidsramme for et såpass ambisiøst prosjekt.

Når det kommer til hva slags utfordringer byggeprosessen har møtt, er det ikke mye vi får høre.

Arbeiderne møtte på vanskeligheter med å jobbe med klasse A av lavkarbon på en del av de hemmelighetsstemplede innleggene, og fant gipsen utfordrende med tanke på hva slags sikkerhetskrav som stilles til det.

De presterte å støpe gliden til lavkarbonbetongen på vinterstid, som Bringedahl er særdeles fornøyd med.

Det nye Munchmuseet skal stå klart for publikum i 2020.

Hold deg oppdatert med Building Supply NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

Vil bruke 1,3 milliarder på å rassikre vegen

Regjeringen er villig til å bruke en heftig sum penger på å sikre veg som kun er stengt på grunn av ras hvert femte år. Yrkessjåførene «ser ikke den store faren» der.

L Hjertnes kjøper seg inn i Jatak

Ulykke: To personer skadd etter fall på Bærum-byggeplass

Veidekke: Dødsulykke ved Strømstad-prosjekt

Sikret sykehuskontrakt til en halv milliard

Prosjektet er et av landets største sykehusutbyggingsprosjekter.

Nytt om navn

Nyhetsbrev

Ukens konkurser

Veidekke trues med søksmål

Disse vant konkurransen om nye Holen Skole

Nye Veier: Disse strekningene prioriteres for utbygging

Klagene avvist på Arna-Fløen

Baneservice og NRC Groups klager på tildelingen av Arna-Fløen-kontrakten på en halv milliard til spanske AZVI s.A har blitt avvist.

Disse seks kjemper om omfattende rassikringsprosjekt

Signerte nye Rud svømmehall til 300 millioner

Klart for byggestart for 500-millionersprosjektet

52 nye utlysninger

NCC ordreregistrerer prosjekt til 1,2 milliarder

Andre fase av Færøyene-entreprisen er ordreregistrert.

Moelven Byggmodul permitterer 80 ansatte

Signerte oppgraderingskontrakt på 210 millioner

To storleverandører fusjonerer

Ny regionsjef i YIT Asfalt

Vil hindre norske krystaller i å bli fyllmasse

Stemte ja til omstridt milliard-prosjekt

Et knapt flertall i fylkestinget stemte ja til å fortsette byggingen av den svært omtalte Nordøyvegen.

Slik blir det nye mediehuset i Volda

VIDEO: Hålogalandsbrua åpnes

Søndag 9. desember åpnet E6 Hålogalandsbroen, hvor både statsministeren og samferdelsministeren var tilstede. Se video fra åpningen og stilige bilder av det ferdigstilte prestisjeprosjektet!

Byggmesterforbundet ansetter ny regionleder

Ukens nyetableringer

Ukens vits: Forvekslede gaver

Nekter utbygging av Opedal Lysverk

Ukens konkurser

30 nye utlysninger

Anbudsåpning på tre tiltak i Førdepakken

Bygger kraftverk for 150 millioner

Ukens nyetableringer

Gjenreiser historisk kraftverk i Kristiansand

Ukens konkurser

Knust skifer kan bli vei og strøsand

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Astrup AS - din komplette messing leverandør

Aluflex Softeline med enda enklere montasje!

Vinn en Bahco-verktøyvogn fylt med verktøy!

pH-målere for flytende, halvfaste og faste materialer

Enkel og effektiv løsning for frisk luft

Møt RMIG på BAU 2019

Omdreiningsmålere for å beregne turtall, rotasjon, RPM

Bli med en liten tur på innsiden av våre fabrikker

Svært vellykket seminar hos PEMA

Norsk Stål: Månedens referanse

Astrup: Kappebiter i Aluminum til sterkt reduserte priser

Julekampanjer hos Alf I. Larsen AS

LED hos Astrup AS

AAA: Interkit AS gitt høyeste kredittverdighet av Bisnode

FreqCalq - Getzners beregningsprogram for Sylomer og Sylodyn

Ombruk av materialer i bygg- og anleggsbransjen - Beskrivelser

Lithium Series Torque Gun™

iTec kåret til ÅRETS MEDLEMSBEDRIFT av Larvik Næringsforening

Kjættingfabriken AS fusjonerer inn i Nøsted Gruppen

Stilling ledig: Salgsansvarlig

Åpen Dag hos iTec

Bahco tilbyr en komplett verktøyserie for arbeide i høyden

Bergen - grunnundersøkelser miljøtekniske undersøkelser - tildeling av kon...

TESS Øst har kjøpt majoriteten i Smøreteknikk

Se Klosebø Bru i all sin prakt!

Send til en kollega

0.184