23948sdkhjf

Betydelige avvik i norsk terrorsikring

Regjeringen får slakt for blant annet manglende sikring for norske bygg og infrastruktur. I dag møter de til høring i objektsikringssaken.

I sommer kom Riksrevisjonen med en særdeles knusende rapport om regjeringens arbeid for sikring mot terror. Og dette bare to år etter at regjeringen fikk forrige knusende rapport om akkurat samme emne.

Riksrevisjonen har blant annet konkludert med at bygninger ikke er godt nok sikret mot eventuelle terrorangrep, og at liv står i fare.

Regjeringen Solberg har også måttet høste kritikk for å ha utsatt sikringen av forsvarsbygg fra 2015 til 2025 uten å orientere Stortinget om avgjørelsen.

Møter til høring i dag

I dag stiller statsminister Erna Solberg, nåværende justisminister Tor Mikkel Wara og to tidligere justisministre til ny høring, hvor opposisjonen krever svar om hvordan landet ligger.

Blant spørsmålene som ligger på bordet er blant annet hvorfor sikringen av de viktigste byggene ennå ikke er på plass, utsettelsen av sikringen av forsvarsbygg, og manglende sikring for infrastrukturen.

Både SV og Rødt har tidligere meldt at det ikke er uaktuelt å stille mistillitsforslag over regjeringens manglende sikkerhetsforberedelser.

Høyre har i forkant dagens høring kritisert Riksrevisjonens rapport for å ikke være oppfangende nok.

- Riksrevisjonen bruker begreper som mangelfullt og ikke nok. Det er formen de har på sine revisjoner. Enten er det på plass, eller så er det ikke på plass. Men jeg opplever at det er mye som er 80 prosent og 90 prosent på plass. Det er vanskelig, både i rapporten og debatten rundt, å få frem nyansene, sa Kontrollkomiteens nestleder Svein Harberg (H) til Politisk kvarter.

Kjetil Nilsen, direktør i nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), uttalte i dag at han var enig i Riksrevisjonens bekymringer. Nilsen var første person ut under høringen i dag.

– De samsvarer med funn som vi gjør i våre tilsyn, sa Nilsen om bekymringene.

Han mener flere objekter og bygg enn de regjeringen har pekt ut burde sikres etter sikkerhetsloven.

Videre sier han ifølge NRK at han ikke er sikker på om avvikene i sikkerheten han har meldt fra om faktisk havner hos statsministeren eller ikke.

– Jeg forholder meg til at vi har adressater til våre rapporter. Hva som gjøres med dem videre, må andre svare på, sier han på spørsmål fra kontrollkomiteens leder Dag Terje Andersen. 

Allikevel sier Nilsen at han merker at feilene ved beredskap de har rapportert om blir fulgt opp til en viss grad.

– Når vi gir pålegg, så blir det iverksatt arbeid for å gjøre endring. Vi følger opp de påleggene. Dette er ting som det tar tid å få på plass, men vi ser at arbeid iverksettes, sier han.

Solberg har tidligere uttalt at hun ikke var klar over problemene som fantes ved objektsikringen før Riksrevisjonens rapport kom.

Høringen skal vare i ni timer, frem til klokken 18 mandag. 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094