23948sdkhjf

Norge konkurrerer om prestisjefylt ingeniørkonferanse i tre

Norges ledende forsknings- og undervisningsmiljøer konkurrerer om å arrangere verdens største forskningskonferanse innen ingeniørkunst i tre. NMBU er vertsinstitusjon og Oslo er vertsbyen. Regjeringen stiller seg bak.

World Conference on Timber Engineering (WCTE) er verdens ledende forum for å presentere og diskutere den nyeste tekniske og arkitektoniske utviklingen og innovasjonene innen trekonstruksjoner.

Kristne Nore mener denne konferansen er viktig for det norske fagmiljøet på flere områder. Nore er forsknings- og innovasjonssjef i den norske massivtrebedriften Splitkon, og har tatt initiativet til søknaden.

- Får vi WCTE-konferansen vil bidra til å styrke det vitenskapelige fagmiljøet i Norge, og den vil være en fremragende anledning til å vise landets byggekunst i tre. Norge har kommet langt i byggingen av trekonstruksjoner og er på flere områder i verdensklasse, forteller Nore, som peker på bruer, skoler, kultur- og næringsbygg.

Hun viser til at denne konferansen kan bli en viktig faktor i videreføringen av innovative norske løsninger i tre.

- Vi kan sammenlikne dette litt med OL på Lillehammer, der miljø ble satt ordentlig på dagsorden. Resultatet ble store trekonstruksjoner som verden ikke hadde sett tidligere, slik som Vikingskipet på Hamar, OL-hallene på Lillehammer og Gardermoen, sier hun.

Når det gjelder arrangementer for trekonstruksjoner, anses WCTE som det mest prestisjefylte av dem alle. Den holdes annenhvert år i ulike verdensdeler, og har tidligere hatt opp til 1200 deltakere. Den er en viktig møteplass for forskere, ingeniører, arkitekter, konsulenter, entreprenører, myndigheter, leverandører og produsenter.

I 2022 er det Europa sin tur, og nå har Oslo søkt om å arrangere konferansen. Nore er for øyeblikket i Seoul i Sør-Korea for å kjempe om å få arrangementet til Norge.

- Norge ligger langt fremme internasjonalt innen treteknologi, trekonstruksjoner og trearkitektur. Norge er en god destinasjon og vi har mange flotte bygg i tre å vise fram. Dessuten har vi samlet et godt team som skal lede verdenskonferansen hvis vi vinner, forteller Nore.

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), med professor Anders Q. Nyrud i spissen, står som vertsinstitusjon bak søknaden, med Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Bergen Arkitekthøgskole (BAS), OsloMET, NIBIO, Treteknisk, Splitkon og VisitOslo.

Nyrud forteller at dette konsortiet søker fordi det er på tide å vise fram norsk trekonstruksjonskompetanse og Norge for dette internasjonale forumet.

- Det mange som er nysgjerrige på hvordan vi bygger i Skandinavia, sier han - Norsk deltakelse i internasjonale forskningsprosjekter er en forutsetning for å lykkes. En konferanse i Oslo vil gjøre norske forskningsmiljøer mer synlige - og vi vil bli mer aktuelle som samarbeidspartnere for utenlandske forskningsmiljøer.

Nyrud påpeker at Norge er pioneerer innen trekonstruksjon, og at å få en slik konferanse hit vil kunne inspirere flere til å velge en fordypning her.

- WCTE 2022 vil bli en ypperlig anledning til å begeistre fremtidens fagpersoner, sier han.

Nyrud forteller at bygningsfaglig trenger byggenæringen å dokumentere gode tekniske løsninger i tre, slik som detaljering, arkitektur, konstruksjoner og utførelse. WCTE er en god arena for å jobbe med slike problemstillinger.

- Vi kan utfordre kompetansemiljøer fra hele verden til å kritisk vurdere våre løsninger, men det er også en god anledning til å vise fram hvordan vi jobber med trekonstruksjoner i Norden, sier han og mener at kommersielt kan dette bety mye for norske selskaper.

- Norge er et av landene i verden hvor det bygges mest i tre per innbygger. Dette er en gylden mulighet til å profilere Norge internasjonalt. Norge har god mulighet til å få dette arrangementet, og vi er blant toppkandidatene. Men det er mange sterke kandidater i år og konkurransen er beintøff, forteller han.

Seniorrådgiver Krister Moen ved Innovasjon Norge mener at å få et slikt arrangement til Norge betyr at vi får en unik mulighet til å vise frem nordiske og spesielt norske byggløsninger for den globale eliten av utviklere innen trekonstruksjoner.

- Norge regnes per i dag blant verdens desidert ledende nasjoner innen utvikling av store trekonstruksjoner. Vi har både verdens høyeste trebygg, verdens lengste og verdens sterkeste trebro. Denne posisjonen kan utnyttes til et sterkt konkurransefortrinn for et stort internasjonalt marked som etterspør bærekraftige byggløsninger. Den sterkt økende etterspørselen etter treløsninger betyr økt verdiskaping og industrialisering i bruk av tre over hele landet, og bidrar til bærekraftige arbeidsplasser basert på klimavennlige naturressurser vi per i dag ikke nyttiggjør oss godt nok av, sier Moen.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079