23948sdkhjf

Disse boligene skal la deg dyrke din egen mat

Vestaksen Eiendom ønsker å bygge «Agropolis» i Mjøndalen, hvor innbyggere kan dyrke egen mat, guidet av en profesjonell bonde.

Arendalsuken fortsetter å levere spennende idéer.

Vestaksen Eiendom har nå annonsert sine planer om å bygge et pilotprosjekt med 800 boliger i Mjøndalen, under navnet «Agropolis». Her vil innbyggerne ha tilgang til et område hvor de kan gro og produsere egen og felles mat under en profesjonell bondes ledelse.

Det er Vestaksen Eiendom i samarbeid med bonde og grunneier Anund Wigen som står bak planene, og det utarbeides nå en reguleringsplan i samarbeid med Dark Arkitekter, skriver Vestaksen i dag i en pressemelding.

Første av sitt slag i Norge

Prosjektet er det første i sitt slag i Norge og Vestaksen mener det vil bidra til å gjøre Mjøndalen kjent og attraktiv for familier som er bevisst på å leve sunt og miljøvennlig, basert på bærekraftige prinsipper.

Morten Hotvedt, administrerende direktør for Vestaksen Eiendom, forteller dog at det ikke er noen tvang på hvor mye beboerne må engasjere seg i den felles matproduksjonen. Han opplyser at det er i hovedsak den profesjonelle bonden som vil være ansvarlig for matproduksjonen, og at innflyttere kan velge mellom å bidra mye til dyrking på fellesområder, eller om de bare ønsker å ha ansvar for sin egen balkongkasse.  

– Å kunne delta i dyrkingen av egen mat, å bo i nye og moderne boliger og ha nærhet til knutepunktets mange tilbud, er unikt, understreker Hotvedt.

Han opplyser at det vil komme både skole og barnehage innenfor Agropolis’ grenser. Det gir unike muligheter for å integrere matproduksjon i skolehverdagen slik at barna selv finner svaret på «hvor kommer maten vår fra?»

Bo og dyrke

Boformatet hvor man kombinerer moderne boliger med lokal matproduksjon er en passende løsning til samfunnsutviklingen vår, mener Vestaksen Eiendom og Wigen.  

– I Norge dyrker vi kun 40 prosent av vår egen mat og vi fjerner oss fra produksjonen og matens opprinnelse. Vi ser en økende interesse for norske jordbruksprodukter og verdien av at vi opprettholder produktivt areal. Det er fokus på sunt kosthold, og vi ser en klar tendens til at flere ønsker å leve mer sosialt og dele mer, sier Morten Hotvedt.

Han legger til at det i Agropolis vil bli bygd veksthus, matutsalg og besøksgård. Den matjorda som går tapt der boligene bygges, vil bli flyttet og brukt til dyrking andre steder.

Dette mener han Mjøndalen fungerer perfekt til, i og med at den har sentral beliggenhet, en «attraktiv urban sentrumsstruktur», samt et utbygd kollektivtilbud.

– Vestaksen ser Agropolis som en måte å kombinere ønsket om å bo sentralt, ta vare på jorda og oppnå miljøfordelene ved at flere kan bo så sentralt at de kan reise kollektivt, sykle eller gå i stedet for å bruke bil, sier Vestaksen-direktøren.

Til stede under debatten og presentasjonen var styreleder i Vestaksen Eiendom, Per Christian Voss, administrerende direktør Morten Hotvedt og bonde Anund Wigen. Voss er glad for at det har blitt en åpen debatt om prosjektet, men samtidig er han bestemt på at prosjektet også kan fullføres andre steder om ikke Mjøndalen er aktuelt.

– Det er stor interesse for dette prosjektet, spesielt i Oslo-området, og hvis vi ikke får det til i Mjøndalen så vil det være naturlig å se seg om etter andre lokasjoner. Men det aller beste er om vi nå får til dette unike pilotprosjektet på Vikkolljordet, og at utbyggere og andre kommer langveisfra på befaring til Nedre Eiker for å lære og for å gjenskape lignende prosjekter rundtomkring i landet, sier Voss.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078