23948sdkhjf

Vil forby korttidsutleie på mer enn 60 dager i året

NBBL mener det er nødvendig å sette en grense på 60 dager i året for å sørge for best mulige bomiljø for alle.

- Et stabilt og godt bomiljø er viktig i folks hverdag fordi det er her vi henter oss inn. Hvis plassen vi bor på oppleves som et hotell vil det for mange få negative konsekvenser, skriver advokat og avdelingsdirektør i NBBL (Norske Boligbyggelag), Henning Lauridsen i en pressemelding denne uken.

Aktører som driver med hotellignende utleie av boliger; som Forenom AS; mener dette kan være i strid med Den Europeiske Menneskerettskonvensjon. NBBL er uenig.

- Vi er i utgangspunktet positiv til korttidsutleie som et supplement til eiers egen bruk av boligen, presiserer Lauridsen.

Uklare regler fører til ulovlig korttidsutleie

Så vel dagens som tidligere eierseksjonslov må forstås slik at boligseksjoner som hovedregel ikke kan brukes til annet en beboelse, men at en viss næringsbruk kan skje i tillegg til boligbruken.

Etter dagens lov vil korttidsutleie være å anse som næringsbruk, og kan derfor bare skje i et begrenset omfang ut over eiers egen næringsbruk. Blir omfanget for stort sett i forhold til eiers egen bruk vil det være ulovlig, skriver NBBL.

- Selv om fulltids korttidsutleie av boligseksjoner alltid vil være ulovlig i dag skjer det i praksis, fordi reglene er uklare, sier NBBLs avdelingsdirektør.

NBBL skriver derfor at de støtter forslaget om å innføre særskilte regler i eierseksjonsloven om korttidsutleie.

- Klare regler som er enkle å forstå for eiere så vel som styremedlemmer vil være en fordel og i seg selv virke konfliktdempende. Derfor mener NBBL at hovedbruken til ordinære boliger fortsatt bør være beboelse.

Konsekvenser av massiv korttidsutleie:

  • Korttidsutleie vil ofte føre til belastninger for bomiljøet. NBBL kjenner for eksempel til et sentralt beliggende sameie i Oslo der 65 av 115 seksjoner leies ut på hotellignende vilkår.
  • Et for stort innslag av hotellignende utleie vil fjerne mange boliger fra det ordinære boligmarkedet, med den konsekvens at bolig- og leiepriser blir høyere enn de ellers ville vært.
  • Det stilles andre krav til sikkerhet til hoteller enn til boligbygg. Brannkravene er for eksempel langt strengere og det finnes personale som kan bistå gjestene i tilfelle brann eller andre farlig hendelser. I boligbygg med høy andel hotellignende utleie vil styret få en urimelig og utilsiktet belastning med internkontroll mv.
  • Et stort innslag av korttidsutleie fører til uklarheter om hvorvidt bruken av eiendommen er lovlig etter plan- og bygningsloven dersom eiendommen er regulert til beboelse, men brukes til næringsvirksomhet i stort omfang.

- Det er fornuftig at eier får anledning til en viss korttidsutleie i tillegg til sin egen boligbruk. Derfor foreslår NBBL en grense på 60 dager i året. Grensen vil være mer enn dobbelt så høy som antall dager de som leier ut via Airbnb i gjennomsnitt leier ut i dag, og det representerer ikke noen urimelige begrensninger i eierrådigheten, sier avdelingsdirektør Henning Lauridsen

For å hindre diskusjoner om omfang av korttidsutleie og for å gi styret en bedre oversikt over hvem som kan være i bygningen i tilfelle brann foreslår NBBL at eier også får meldeplikt til styret ved hvert tilfelle av korttidsutleie.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095