23948sdkhjf

Sikrer grunn for Svalbardboliger

Trøndelag-firma sørger for at 50 boliger i rasutsatte områder på Svalbard står på sikker grunn.

Når Statsbygg nå bygger 100 nye boenheter i Gruvedalen, Longyearbyen, er det Båsum Boring Trøndelag som har fått oppdraget om å sikre at de 50 nye boligene står på trygg grunn.

Området på Svalbard er rasutsatt, og oppdraget er en viktig del av å sørge for at de kommende boligene er sikre.

-For oss er dette et spennende oppdrag, der planleggingsfasen har vært svært viktig med tanke på en god gjennomføring, skriver Hilde Anita Grandetrø, daglig leder i Båsum Boring Trøndelag i en pressemelding.

Oppdraget inkluderer boring av 2400 meter  med RD-peler (boret stålrørspel som er spissbærende mot fjell, og som kan gå gjennom enhver sort av jordlag til ønsket dybde).

I Longyearbyen drives pelene ned til omtrent 9-10 meters dybde.

Totalt skal det etableres 200 peler i oppdraget, som startet opp i slutten av juni og etter planen skal fullføres i løpet av de neste ukene.

Grandetrø innrømmer i pressemeldingen at hun var spent i forkant av prosjektet, men at anleggsleder Arild Rønnings rapport om «full kontroll» og at alt går som planlagt tidsmessig har gjort at hun kan puste lettet ut.

- Egentlig er dette et helt ordinært boreoppdrag for oss. Det er selve lokasjonen og de klimatiske forholdene som er nye. Selve utstyrstransporten tok til sammen to uker. Alt utstyr måtte rengjøres og desinfiseres og fraktes til Tromsø, før utskiping til Longyerbyen. Vi måtte også sørge for et godt utvalg reservedeler for å unngå langvarig driftsstans i tilfelle noe uforutsett skulle oppstå. Planleggingen var kanskje mer utfordrende enn selve gjennomføringen, sier Grandetrø i pressemeldingen.

Fakta om de nye boenhetene:

Byggene skal bestå av 3-,4- og 5-roms leiligheter. Prosjektet skal bidra til å opprettholde bosetningen i Longyearbyen, og sikre at innbyggerne kan bo trygt i rassikkert område, skriver Statsbygg på sine nettsider. Videre skal prosjektet bygge opp under videre næringsutvikling, samt sikre at statlige etater fortsatt kan ha virke på Svalbard og styrke norsk bosetning, forklarer Statsbygg, som utfører oppdraget på vegne av Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

De 20 første boligene, levert av Skanska Husfabrikken, vil bli skipet ut fra havna i Steinkjær, og vil være innflyttingsklare i 2019.

Opphav og kilder: Båsum

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109