23948sdkhjf

Historisk få dør i trafikken

Norge er det sikreste landet i Europa når det gjelder trafikksikkerhet.

45 mennesker har mistet livet på norske veier i løpet av de første seks månedene i år. Man må over 70 år tilbake for å finne tilsvarende lave tall. 

Dette kommer frem i ny statistikk publisert av Statens Vegvesen. 

12 mistet livet i juni-trafikken, som er to flere enn i fjor.

Halvårstallet er 45 og er tilsvarende som i første halvår i fjor. 

Få MC-ulykker

34 menn og 11 kvinner har mistet livet i trafikken så langt i år.

Møteulykker har tatt flest liv i første halvår med nesten halvparten av alle dødsulykker. Utforkjøringsulykker stod for mer enn 1 av 4 av ulykkene hittil i år.

Ikke overraskende er det personbiler som dominerer statistikken. 29 av totalt 44 trafikkdrepte omkom i en privatbil.

- Vi ser at det har vært en nedgang i MC-ulykker. Så langt i år har vi registrert fire omkomne på motorsykkel mot ni på samme tid i fjor, sier avdelingsdirektør Guro Ranes i Vegvesenet.

Utviklingen har vært positiv for alle aldersgrupper. Fortsatt har barn og unge under 25 år den beste utviklingen med åtte av 45 trafikkdrepte.

Ingen Finnmark-dødsulykker

Dødsulykkene fordeler seg relativt jevnt utover landet, men hittil i år er det foreløpig ingen omkomne i Finnmark.

Flest ulykker har det vært i Møre og Romsdal og Nordland, begge med fem omkomne.

I Rogaland og Hordaland har fire omkommet i trafikken.

Rekordlave tall

- Vi er selvsagt glad for rekordlave tall. Men dette er ingen hvilepute. Hver eneste ulykke er en for mange, sier Ranes.

Selv om dødstallene fortsetter å gå ned, er Ranes bekymret over at man ikke har fått den samme nedgangen i antall ulykker og i antall hardt skadde i trafikken.

- Vi har satt oss ambisiøse mål. Kampen mot trafikkdøden og ulykker på norske veier fortsetter med uforminsket styrke. For å nå målene framover krever dette en målrettet innsats fra alle aktørene i trafikksikkerhetsarbeidet.

Sikrest i Europa

For tredje år på rad er Norge det sikreste landet i Europa når det gjelder trafikksikkerhet. Norge er blitt et land som de andre landene ser til.

Norge har færrest trafikkdrepte i 2017 – både målt mot antall innbyggere og antall kjørte kilometer. I perioden 2010-17 har Norge redusert antall dødsulykker med 49 prosent, mens EU-snittet er på 20 prosent.

- Vi har jobbet målrettet i mange år, både med kampanjearbeid, kontroller langs vei, trafikkopplæring og sikre nye og oppgraderte veger, og det skal vi fortsette med. Men det avhenger også av deg – kjører du etter forholdene, holder deg under fartsgrensen, husker bilbelte og kjører rusfritt, bidrar du til betydeligere økt trafikksikkerhet både for deg selv og andre, sier Ranes.

I 2017 mistet 106 livet på norske veier, som gjør at Norge er det første landet som noensinne er nede i kun 20 omkomne pr. millioner innbyggere.

Omkomne i trafikken har hatt en positiv trend siden 1970, da 560 ble drept på veiene. Tar man med at dagens trafikkmengde er 3,4 ganger høyere, skulle hele 1.920 ha omkommet i trafikken dersom vi skulle ha hatt samme risikoen som i 1970.

Opphav og kilder: Statens Vegvesen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141