23948sdkhjf

Nasjonalmuseet-krangel: - Statsbygg truer oss!

Saken om Norges nye nasjonalmuseum på Vestbanen i Oslo tilspisser seg stadig.

Tidligere denne måneden skrev vi at Statsbygg nå må teste nye materialer for den lysende glasshallen på toppen av bygget, etter at glasset i fjor sommer sprakk grunnet for høye temperaturer.

Denne åpenbaringen kom såpass sent fordi Statsbygg ikke hadde utført grunnleggende tester for se om glasset som skal toppe Norges dyreste signalbygg noensinne faktisk tålte temperaturene lyset ville skape.

I en artikkel publisert av Dagbladet kommer det frem at debatten angående glassmateriale fortsatt er gående, og nå forteller arkitektkontoret Kleihues + Schuwerk at byggherren Statsbygg har truet dem med et ultimatum.

- Statsbygg truer oss: Hvis vi ikke aksepterer deres glassløsning, vil de lete etter en ny arkitekt. Jeg er sjokkert, det er helt utrolig at de nå vurderer å velge en annen arkitekt, sier Schuwerk til Dagbladet.

Ultimatumet skal ha kommet under et møte mellom Statsbygg og arkitektkontorets norske kontorer forrige uke.

Dagbladet skriver at arkitektene på sin side mener at det keramiske glasset fortsatt kan brukes med et par justeringer, men at Statsbygg mener dette blir for dyrt, og forsøker nå å se om de kan bruke industriglass i stedet for å kunne kutte kostnader.

- Det ville vært helt greit for et kjøpesenter, men dette er Nasjonalmuseet, sa Schuwerk til Dagbladet.

Ultimatumet som står nå er at arkitektene må godta industriglasset, dersom de fortsatt vil være arkitektene, forteller Schuwerk.

Nekter for å ha truet noen

Statsbygg på sin side benekter å ha benyttet seg av trusler i saken med Kleihues + Schuwerk.

- Det har vi selvfølgelig ikke gjort, sier Steinar Støre, prosjektdirektør i Prosjekt Nytt Nasjonalmuseum i Statsbygg til Dagbladet, og forteller at de oppfattet situasjonen under møtet som om arkitektkontoret truet med å trekke seg.

- Arkitekten ble spurt eksplisitt om han fortsatt er villig til å prosjektere en annen løsning enn keramisk glass. Dette ville ikke arkitekten svare på, hvilket for Statsbygg framstår som en trussel om at arkitekten truer med å trekke seg hvis ikke Statsbygg bruker 100 millioner kroner mer enn vi har rammer til, skriver Støre i en e-post til Dagbladet.

- I møtet kom det fram uttalelser fra arkitekten som gjorde at vi ønsket å få bekreftet at de vil delta i vurderingen av det industrielt framstilte glasset. Dette var ikke en trussel, men en bekymring for om arkitekten ville bidra i det videre arbeidet, sier han videre.

Støre bekrefter at de ønsker at arkitektkontoret skal fullføre kontrakten, og sier at de vil teste tre forskjellige typer glass utover sommeren for å ta en beslutning angående glasshallen.

Har tatt opp juridisk hjelp

Ovenfor Dagbladet bekrefter Schuwerk at kontoret deres har tatt opp juridisk hjelp for å bistå dem i konflikten.

- Jeg er redd for at Statsbygg kan tvinge oss til å bruke denne løsningen, fordi vi ellers vil bli holdt ansvarlige. Dette må advokatene våre vurdere, sier han, og avviser ikke at det kan være aktuelt å trekke seg fra kontrakten dersom Statsbygg går for industriglasset.

Les mer om saken hos Dagbladet.

Opphav og kilder: Dagbladet

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078