23948sdkhjf

– Betong er det beste batteriet!

Bransjeorganet Bygg uten grenser mener mur og betong har store utappede muligheter for grønn energilagring.

Tunge materialer, som betong, kan med fordel utnyttes som energilager eller batteri. Ved å pumpe energi inn i betongdekkene kan variable strømpriser utnyttes lang mer effektivt, heter det i en pressemelding sendt ut av Bygg uten grenser.

Med nye strømmålere snart montert i alle norske hjem og ulike prismodeller basert på variasjoner i strømpriser, mener selskapet det er viktig å vurdere betongens evner til å lagre strøm på en mer effektiv måte.

Nå, bruk av betong og andre tunge materialer som termisk masse er ikke et nytt fenomen, men Bygg uten grenser mener det er utappet potensiale her.  

Selskapet, som spesifikt tar for seg det de selv kaller endeløse muligheter ved å bygge med mur og betong, peker mot studier utført hos den østerriske sementforeningen VÖZ når de legger ut sin forklaring om hvorfor betong er så bra til lagring av energi.

Oppvarming fra taket

VÖZ ønsket å teste ut aktiv bruk av betong som termisk masse i et praktisk eksperiment. De fikk bygget et bolighus hvor det ble lagt inn ordinære vannvarmerør i underkant av massive etasjeskillere i betong. På denne måten ville de varme opp rommene fra taket. En del av forsøket handlet også om hvordan komforten ville være i et rom hvor varmen kom ovenfra.

En vanlig varmepumpe med jordvarmesløyfe sørget for oppvarming av vannet, og denne var styrt slik at den kjørte når det var tilgjengelig overskuddsenergi fra et lokalt vindkraftverk. Når vinden blåste ble betongdekkene varmet opp til 26 grader. Så målte man hvor godt varmen holdt seg når det ikke blåste. Når innetemperaturen falt under et visst nivå ble varmepumpen kjørt på ordinær måte. Bygget var godt isolert og i tilnærmet passivhusstandard.

Rommet varmes i 140 timer

– Vi har nå målt i to vintre, og sist vinter var 90 % av energien til varmepumpen overskuddsenergi fra vind. Vi har også demonstrert at når vi «lader batteriet», altså varmer opp betongdekket til 26 grader, så holder innetemperaturen seg innenfor komfortsonen på 22-24 grader seg i 50 til 140 timer, forteller Sebastian Spaun, som er daglig leder i den østerrikske sementorganisasjonen. Han er også ingeniør med et sterkt ønske om å finne enkle løsninger som kan bidra til å redusere bruk av fossil energi.

– Selv om dekket er 3-4 grader varmere enn romtemperaturen, er forskjellen i lufttemperaturen i rommet mindre enn én grad. Dette er egentlig enkel fysikk. En kubikkmeter betong kan lagre 2,67 kilowattimer når den varmes opp fire grader. En kvadratmeter betongoverflate kan gi 0,68 kilowattimer, forklarer den engasjerte ingeniøren som holdt innlegg om det termiske eksperimenthuset på den europeiske fabrikkbetongkonferansen i Oslo nylig.

– Betong er det beste batteriet. Det koster lite og det mister ikke kapasitet ved gjentatte oppladninger! avslutter Spaun i pressemeldingen. 

Betongen er batteri og lades opp når det blåser.

Forklaring av grafen over fra Bygg uten grenser: Grafen viser temperaturen i boligen (blått), og i betongdekket (rødt). Når det blåser så brukes energi til å varme opp betongen. Når det ikke lenger blåser så avgis varmen over lang tid. 

Kilde: Byggutengrenser

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.141