23948sdkhjf

Økt salg - svakere resultat

Jotun omsatte for 5 658 millioner og fikk et driftsresultat på 561 millioner i årets første fire måneder. Høye råvarepriser og nedgang i salg av skipsmaling påvirker resultatet negativt.

Salget økte med seks prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Segmentene for dekorative malinger, industrimalinger og pulverlakker er alle bidragsytere til veksten, mens segmentet for skipsmaling preges av nedgangen innen skipsindustrien globalt, heter det i en pressemelding fra Jotun.

– Jotun er verdens største leverandør av skipsmaling, og når markedet er svekket slik det er nå, er det klart at også vi merker det godt. Vi forventer ikke bedring i dette markedet på kort sikt, men i Jotuns øvrige tre segmenter opplever vi god salgsvekst, sier konsernsjef Morten Fon.

Høye råvarepriser

Resultatet endte på 561 millioner, ned fra 670 millioner i første tertial i 2017. Nedgangen skyldes lavere marginer, i hovedsak knyttet til økte råvarepriser i alle segmenter samt lavere salg av skipsmaling.

– Det har i lengre tid vært krevende markeder innen offshore og skipsbygging. Vi regner med at dette vil vedvare også i tiden fremover, kommenterer Fon.

– Vi har tatt grep for å tilpasse oss den krevende situasjonen og har god kontroll på kostnadene. Prisøkninger blir nødvendig i tiden fremover, ikke minst ettersom effekten av økte råvarepriser vil ha betydning for Jotun også i månedene som kommer, fortsetter Fon.

Investerer videre

Samlede investeringer beløp seg i første tertial 2018 til 218 millioner, noe som utgjør fire prosent av omsetningen. Den pågående byggingen av nytt forskningssenter og hovedkontor i Sandefjord utgjør hoveddelen av investeringene, i tillegg til investeringer i økt kapasitet i Vietnam og Tyrkia.

Høydepunkter så langt i 2018:

  • Salgsvekst i tre av fire segmenter
  • Nedgang i resultat, i hovedsak som følge av økte råvarepriser og lavere salg til skipsindustrien
  • Jotun opprettholder sin organiske vekststrategi og investerte 218 millioner i første tertial 2018
Finansielle nøkkeltall (millioner kroner) T1 2018 T1 2017 Endring
Driftsinntekter 5 658 5 344 5,9 %
Driftsresultat 561 670 -16,4 %
Resultat før skatt 464 643 -27,9%

Jotun er markedsleder innen dekorative malinger i Norge, og en av verdens ledende produsenter av maling og pulverlakker med 64 selskaper og 40 produksjonsanlegg på alle kontinent. Jotuns produkter er tilgjengelig i mer enn 100 land gjennom egne selskaper, felleskontollerte selskaper, avdelingskontorer, agenter og distributører. Jotun hadde i 2017 en omsetning på NOK 16,4 milliarder, og har mer enn 9 800 medarbeidere. Konsernet er organisert i fire ulike segmenter og sju geografiske regioner, og har sitt hovedkontor i Sandefjord.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.127