23948sdkhjf

Norconsult størst på VVS

En fersk gjennomgang fra Byggfakta viser at Norconsult er det selskapet i Norge som hadde størst verdi på igangsatte VVS-prosjekter i 2017.

– I Norconsult har vi lenge lagt vekt på å bruke vår tverrfaglige kompetanse for å skape nye og spennende løsninger innen VVS-faget. Derfor er jeg veldig glad for at innsatsen vi legger ned på økt fleksibilitet, energieffektivitet og areal- og volumeffektive løsninger er med på å drive opp aktivitetsnivået på området, sier divisjonsdirektør Henning Vellene, fagansvarlig for tekniske systemer.

VVS-prosjekter for 5,7 milliarder

Gjennomgangen Byggfakta har gjort viser at totalt 1 596 prosjekter, til en samlet av verdi av mer enn 107 milliarder kroner, har registrert en rådgivende ingeniør innen VVS i 2017. Blant disse er Norconsult registrert med klart størst verdi på igangsatte prosjekter.

I løpet av 2017 satte Norconsult i gang 41 prosjekter til en samlet verdi av 5,7 milliarder kroner, et snitt på 140 millioner kroner per prosjekt. Norconsult etterfølges av Rambøll med 46 registrerte prosjekter til en verdi av 4,3 milliarder kroner og Sweco med 26 registrerte prosjekter til en samlet verdi av 3,7 milliarder kroner.

Til sammenligning ble totalt 1 533 prosjekter igangsatt i 2016, til en samlet verdi av 99 milliarder kroner. Den gang var Norconsult på syvende plass.

Bredt kompetansenettverk

Norconsults kompetanse innen VVS omfatter blant annet fagene: varme, ventilasjon, sanitærteknikk, klimateknikk, automasjon, industriventilasjon, prosessteknikk, industriell varmeteknikk, energiteknikk inklusive fjernvarme og ENØK, FDVU, kuldeteknikk og varmepumper. I tillegg utfører selskapet energi- og effektbehovsberegninger. VVS-faget i Norconsult tilbys i Norge, Sverige og Danmark. Totalt jobber rundt 280 med VVS i Norconsult, av disse 240 i Norge. Om lag 40 prosent av VVS-personellet arbeider på hovedkontoret i Sandvika.

– Norconsult er representert med VVS-faget på veldig mange av våre kontorer rundt i landet. Vi utnytter vårt VVS-fagnettverk til kompetanseflyt og erfaringsoverføring, blant annet gjennom prosjektbemanning og fagdager. En stor styrke for Norconsults VVS-miljø er at vi har alle fag med grensesnitt mot VVS, slik som akustikk, arkitektur, brann, elektro, og at disse lett tilgjengelig gjennom en felles diskusjonsplattform for alle fagmiljøene i Norconsult, sier fagkoordinator VVS Arne Pihl Bordi.

Et av Norconsults større VVS-prosjekter for tiden er VIA – Ruseløkkveien 26, der kjølebehov er dimensjonerende for installert kapasitet på varmepumpene. I tillegg til god varmegjenvinning og bruk av energibrønner, planlegges det å etablere sentral produksjon og distribusjon av CO2 for kjøling av disker i byggets mathall, hvor overskuddsvarmen leveres tilbake til varmeanlegget. CO2 vurderes også som kjølemedium i varmepumpene, en løsning som tradisjonelt har vært utfordrende på grunn av temperaturnivået i tradisjonelle varmeanlegg, men teknologien vurderes nå som moden for storskalainstallasjoner.

– Med Norconsults kompetanse innen BREEAM-sertifisering, bygningsfysikk, sol- og energisimuleringer, moderne energiproduksjon og energilagring, kan vi løse VVS-faget også i bygg med høye miljøkrav og krav til passivhus, plusshus og innovative løsninger. Norconsult-prosjektet Triangulum, med kloakkvarmepumpe som grunnlastkilde, utviklet for og sammen med Stavanger kommune, ble blant annet nylig tildelt årets Varmepumpepris 2018, sier Bordi.

Eksempler på større VVS-prosjekter som Norconsult har arbeidet med i 2017 er:

  • The Hub
  • VIA - Ruseløkkveien 26, Oslo sentrum
  • Norsk helsearkiv på Tynset
  • Workplace Oo på Storo i Oslo
  • Skien videregående skole
  • Orkla city
  • Johan Sverdrup
  • LHL-sykehuset på Gardermoen
  • Førde sykehus
  • Jotun hovedkontor

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125