23948sdkhjf

Nå kommer sag-tilsynet

Farlig bruk av sag skal straffes hardere.

Arbeidstilsynet vil i langt større grad enn tidligere gi overtredelsesgebyr når de avdekker farlig arbeid med sag.

Det fastslår direktør Trude Vollheim før vårens landsomfattende aksjon i bygge- og anleggsnæringen.

Kommer uanmeldt

I 2017 gjennomførte Arbeidstilsynet aksjoner rettet mot forebygging av fallulykker. I år vil det være økt fokus på farlig bruk av sag.

– Vi vil kontrollere at arbeid i høyden utføres på en sikker måte og at vern på sager er på plass. Alle tilsyn vil være uanmeldte, advrer direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet i en pressemelding.

Bygg- og anlegg er blant de næringene med flest rapporterte arbeidsulykker og arbeidsskadedødsfall. I tillegg til at fallulykkene dominerer statistikkene, utgjør skader på fingre og hender en høy andel av de ikke-dødelige skadene i bygge- og anleggsvirksomheter.

Kan resultere i stans

Når Arbeidstilsynet kan dokumentere at det foregår farlig arbeid i høyden, eller at det brukes sager hvor vern er fjernet, vil Arbeidstilsynet kreve at dette rettes opp.

Ved overhengende fare for liv og helse vil arbeidet stanses helt eller delvis. Arbeidstilsynet vil i tillegg vurdere å gi overtredelsesgebyr. Ved alvorlige overtredelser kan virksomhetene politianmeldes.

– I år vil vi bruke overtredelsesgebyr i langt større grad som reaksjon på farlig arbeid med sag, sier direktør Trude Vollheim.

Større konsekvenser

Arbeidstilsynet avdekker relativt ofte at virksomheter bruker sag der verneinnretninger er fjernet. Hittil har praksis vært at dette blir løst på byggeplassen mens tilsynet pågår, ved at virksomhetene raskt monterer tilbake de verneinnretningene som er fjernet.

Når Arbeidstilsynet nå skjerper håndhevelsen av lovverket, er det fordi tilsynet mener det må få større konsekvenser å utsette arbeidstakerne for noe så farlig som det å jobbe med sag der verneinnretningen er fjernet.

– Målet med aksjonen er å forebygge ulykker. Når vi nå vil gi overtredelsesgebyr ved farlig arbeid med sag, er det for å få flere virksomheter til å bruke de nødvendige verneinnretningene, sier Vollheim.

Nødvendig vern

I kontrollene vil Arbeidstilsynet særlig kontrollere at spaltekniv samt at vern, som bladbeskyttelse over sagblad, er på plass. Påskyver skal være tilgjengelig. Det samme gjelder nødstopp.

– Arbeidsgivere må sørge for at arbeidsutstyr og beskyttelse er i orden, og de må gi arbeidstakerne den opplæringen de trenger for å jobbe sikkert, sier Vollheim.

I aksjonen vil inspektørene legge stor vekt på at arbeidsgiverne kan dokumentere at de har gitt utstyrsspesifikk opplæring i bruk av arbeidsutstyr. Bruksanvisningen er sentral i opplæringen i sikker bruk av arbeidsutstyr og maskiner.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062