23948sdkhjf

Vil bygge Oslos grønneste bygård

I første omgang er den kommunale byggherren på jakt etter en fasadeentreprenør.

Rehabiliteringen av Sofienberggata 7 på Grünerløkka blir forbildeprosjekt hos FutureBuilt.

Solenergi på taket, energibrønnpark, høyisolerende fasade og grønt mobilitetssenter i kjelleren er noe av det som planlegges i den kommunale boliggården som eies og forvaltes av Oslo kommune ved Boligbygg Oslo KF.

Positivt for byggets eier

Prosjektet har blitt valgt som forbildeprosjekt av FutureBuilt, som er et tiårig program med visjon om å vise at det er mulig å utvikle klimanøytrale bygg og byområder med høy kvalitet.

– Her skal vi gjøre en omfattende energirehabilitering, noe som er positivt både for miljøet, beboerne og Oslo kommune som byggeier, sier Espen Foss Johansen, fungerende eiendoms- og utviklingsdirektør i Boligbygg.

Forbildeprosjekter oppfyller FutureBuilts krav til reduksjon av klimagassutslipp, både i byggefasen og i byggets levetid, og tilfredsstiller en rekke kvalitetskrav.

Anbudskonkurranse

En ny fasade skal på plass utenpå den eksisterende fasaden, og det skal brukes miljøvennlige materialer som gir mye bedre isolasjon enn dagens fasade.

– Vi vil lyse ut anbudskonkurransen før sommeren. Deretter planlegger vi kontraktsignering over sommeren og oppstart i oktober, forteller Foss Johansen.

70 prosent mindre energibruk

I tillegg til ny fasade, energibrønner som gir varmtvann til bygget og solenergi på taket, skiftes det gamle ventilasjonsanlegget ut med et nytt anlegg som gir balansert ventilasjon med energigjenvinning. 

Boligbygg vil tilrettelegge for urbant landbruk på taket, og det arbeides med planene for et grønt mobilitetssenter i kjelleren. Til sammen skal alle tiltakene redusere energibruket med rundt 70 prosent sammenlignet med dagens energibruk.

Sykkelpool

– Det er ikke helt bestemt hva som skal være i mobilitetssenteret, men vi vurderer blant annet sykkelverksted, sykkelpool og bildeling. Dette er tiltak som både leietakerne i gården og andre i området kan bruke, sier Foss Johansen.

I tillegg til alt dette oppgraderes uteområdene, som også eies av Oslo kommune.

Fokus på kvalitet

Om kort tid starter jakten på en dyktig fasadeentreprenør.

– Vi kommer til å ha høyt fokus på kvalitet i materialbruk og prosjektering, påpeker Foss Johansen.

Arbeidet med prosjektet foregår i dag gjennom tett samarbeid med ÅF Engineering og arkitektfirmaet tegn_3.

Kort om prosjektet:

  • Rehabilitering av kommunal boliggård i Sofienberggata 7 med 164 leiligheter.
  • Bydel: Grünerløkka
  • Byggeår: 1979
  • Byggherre: Boligbygg Oslo KF
  • Prosjekteringsgruppe: ÅF Engineering
  • Arkitekt: tegn_3
  • Ferdigstillelse: Tidlig 2020
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078