23948sdkhjf

Skal dele ut 66,4 milliarder

Regjeringen vil fremme veksten i de største byområdene.

Regjeringen inviterer de største byområdene til å forhandle med staten om byvekstavtaler, skriver Samferdselsdepartementet.

Samordnet areal- og transportplanlegging vil være et viktig virkemiddel i avtalene, som vil berøre nesten tre millioner nordmenn i de ni storbyområdene.

Det er disse fylkene og kommunene som får forhandlings-invitasjon:

  • Oslo, Bærum, Skedsmo og Oppegård kommuner samt Akershus fylkeskommune
  • Bergen, Askøy, Fjell, Lindås og Os kommuner samt Hordaland fylkeskommune
  • Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg kommuner samt Rogaland fylkeskommune
  • Trondheim, Melhus, Malvik og Stjørdal kommuner samt Trøndelag fylkeskommune

Samferdselsdepartementet kommer tilbake med invitasjon til Nedre Glomma, Buskerudbyen, Grenland, Tromsø og Kristiansandsregionen, heter det i meldingen.

Bygg og logistikk

– Mer målrettet arealplanlegging kan redusere transportbehovet og gjøre det enklere å reise kollektivt, sykle og gå. Sammen med byene skal vi styrke knutepunktene, gjøre sentrumsområdene mer attraktive, legge til rette for smartere byer og gjøre det enklere og mer attraktivt å bruke kollektivtransport, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

– Byvekstavtalene er redskaper for å gjøre storbyene våre smartere og grønnere, og som regjeringen prioriterer høyt, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

En del av Nasjonal transportplan

I Nasjonal transportplan 2018-2029 er det satt av om lag 66,4 milliarder kroner til, byvekstavtaler og Belønningsordningen. I de største byområdene er det over lengre tid utviklet bypakker med utgangspunkt i bompengeinnkreving.

Hver enkelt bypakke omfatter en portefølje av samferdselsprosjekter som finansieres med bompenger, samt statlige og lokale bidrag. Disse bypakkene vil være en del av byvekstavtalene.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078