23948sdkhjf

– En feilslått reform

For tre år siden ble det lettere å ansette folk midlertidig. Men reformen har ikke virket etter hensikten, mener Fafo.

Sommeren 2015 ble det gitt generell adgang til å ansette folk midlertidig i 12 måneder, noe ikke minst byggebransjen har benyttet seg av. Men hensikten med reformen, å få flere i fast arbeid, har vi sett lite til, skriver Fafo i en pressemelding.

Andelen midlertidige ansatte økte litt rett etter lovendringen, fra 2015 til 2016, men sank igjen i 2017. Fafo ser derfor ingen grunn for å konkludere med at andelen midlertidige ansatte har økt som følge av lovendringen.

Ikke springbrett til fast arbeid

Samtidig ser det heller ikke ut til at lovendringen har gjort det lettere for uerfarne arbeidstakere å få en fot innenfor arbeidslivet, blant andre unge, innvandrere og personer med nedsatt arbeids- eller funksjonsevne.

En undersøkelse fra Institutt for samfunnsforskning viser at endringen ikke har gitt disse gruppene økte jobbmuligheter.

For komplisert?

Fafos undersøkelser viser at arbeidsgiverne synes det nye regelverket er for komplisert og ressurskrevende. Et annet argument er at arbeidsgiverne uansett trenger arbeidssøkere med relevant kompetanse

Konferansen om midlertidige ansettelser markerer avslutningen på et norsk-svensk samarbeidsprosjekt finansiert av Norges forskningsråd. Målet har vært å studere hvordan midlertidige ansettelser påvirker folks jobbkarrierer og muligheter til å finne stabilt arbeid.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094